Mikk Murdvee

Allikas: Vikipeedia
Mikk Murdvee dirigeerimas Helsingi Ülikoolis, 2008

Mikk Murdvee (kirjanikunimi Mihkel Bravat; sündinud 20. märtsil 1980 Tallinnas) on eesti viiuldaja, dirigent ja kirjanik.

Haridus[muuda | muuda lähteteksti]

Aastal 1998 lõpetas Tallinna Muusikakeskkooli kiituskirjadega viiuli erialal Niina Murdvee ning Harald Aasa juhendamisel. Õppinud viiulit 19981999 Eesti Muusikaakadeemias, 19992005 Sibeliuse Akadeemias Helsingis, õppejõuna Mari Tampere-Bezrodny.

Dirigeerimisõpinguid alustas Atso Almila juhendamisel aastal 2000. 2002–2007 õppis Murdvee Sibeliuse Akadeemia dirigeerimisklassis, kus teda juhendasid Leif Segerstam, Jorma Panula, Atso Almila, Hannu Lintu, Markus Lehtinen, Peter Gülke jt. Koorijuhtimise alal täiendanud end alates aastast 2005 Matti Hyökki juhendamisel.

Töökäik[muuda | muuda lähteteksti]

Dirigeerinud ERSO-t, Tallinna Kammerorkestrit, Sibeliuse Akadeemia Sümfooniaorkestrit, Pärnu, Haapsalu, Oulu, Lappeenranta, Seinäjoki, Vaasa ja Pori Linnaorkestreid ja Heinola Sinfoniettat. Lisaks sellele on ta osalenud Neeme Järvi, Paavo Järvi, Eri Klasi, Leonid Grini, Jorma Panula ja Leif Segerstami meistrikursustel, dirigeerinud ka Soome Raadio Sümfooniaorkestrit, teater Vanemuine sümfooniaorkestrit ning Peterburi Akadeemilist orkestrit.

Kerava Ooperiteatris debüteeris Murdvee aastal 2005, Pori Ooperiteatris 2006, Rahvusooperis Estonia jaanuaris 2007. Tampere Ooperiteatris on ta töötanud Eri Klasi, Andris Nelsonsi ja Giancarlo Andretta assistendina 2005–2007.

Juunis 2010 juhatas Murdvee Ilkka Kuusisto uue ooperi "Taipaleenjoki" maailmaesiettekande festivalil Ilmajoen Musiikkijuhlat.

Sügisest 2007 on Mikk Murdvee Ylioppilaskunnan Soittajat (pea)dirigent.

Esinenud ERSO, Tallinna Kammerorkestri, Sibeliuse Akadeemia Sümfooniaorkestri ja teiste orkestrite solistina, samuti kammermuusikuna. Töötanud ka mitme orkestri kontsertmeistrina.

Looming[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjanduslik tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Mihkel Bravat kuulus aastail 1998–2000 tegutsenud Tallinna noorte kirjanike rühma Tallinna Noored Tegijad.

Üllitas kolm oma kirjastatud raamatut, samuti palendas teiste TNT liikmete omakirjastatud luulekogud: Monaco "Hingetõmme", Neeme Põder "Baile Átha Cliath" ja Siutsu "Öö". Pidas üleval TNT kodulehte.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

  • "Kõverpeegelpilte" (1999, luulekogu, samizdat)
  • "järgmine" (2000, luule- ja lühiproosakogu, samizdat)
  • "kolm" (2001, luule- ja lühiproosakogu, samizdat)
  • "Sada linnuund" (Kirjastus Tuum 2023, luule- ja lühiproosakogu, sisaldab varasemad kolm samizdat-kogu ning uuemaid tekste)

Tema luulet on avaldanud ka TNT almanahh "Mõned ei tahtnudki", ajaleht Sirp, samuti isekirjastatud ajakirjad URDU, Hoi., ,et jt.

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema ema on viiuldaja ja viiuliõpetaja Niina Murdvee, isa õpetaja ja psühholoog Mart Murdvee, vanaisa viiuldaja Vladimir Alumäe.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]