Mikaševičy

Allikas: Vikipeedia
Mikaševičy

[ Mikaševitšõ ]
valgevene Мікашэвічы * / Mikaševičy *transkriptsioon: Mikaševitšõ
vene Микашевичи (Mikaševitši)
Õigeusu kirik Mikaševičys

Pindala 8,7 km²
Elanikke 12 222 (1.01.2024)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 52° 13′ N, 27° 28′ E
Mikaševičy (Valgevene)
Mikaševičy

Mikaševičy (transkribeerituna Mikaševitšõ) on linn Valgevenes Bresti oblastis Łuninieci rajoonis, Mikaševičy külanõukogu halduskeskus. Poola keeles Mikaszewicze. Linna ühendab Prõpjatsi jõega kanal, ka läbib linna Łuniniec-Kalinkavičy raudtee.

Linna piirides on 3 keskkooli, gümnaasium, laste spordikool ja muusikakool. Mikaševičys on ka kultuurimaja ja 2 raamatukogu. Linna esindab jalgpalliklubi FC Granit Mikashevichi (ФК Граніт Мікашэвічы. Tööstusest on linnas toiduainetetööstus ja ehitusmaterjalide tootmine. Linnas valmistatakse raudbetooni ja kaevandatakse dioriiti. Suurimaks vaatamisväärsuseks linnas ongi dioriidikarjäär.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Mikaševičyt mainitakse esimest korda aastal 1785, mil see kuulus Radziwillidele. Asula hakkas kasvama XIX sajandi kaheksakümnendatel aastatel, mil avati raudteejaam ja asulast sai alev. XX sajandi alguses ehitati sinna vineerivabrik; vabriku punastest tellistest hoone on vanim säilinud maja selles linnas. Tänapäeval asub seal lasteaed.

Aastast 1921 oli Mikaševičy Poola koosseisus. 1939. aastal liideti alev Valgevene NSV-ga. Mikaševičyst sai linn aastal 2005.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]