Mihhail Trepaškin

Allikas: Vikipeedia

Mihhail Ivanovitš Trepaškin (Михаил Иванович Трепашкин; sündinud 7. aprillil 1957) on advokaat ning endine FSB polkovnik, kes on tuntuks saanud katsetega iseseisvalt uurida Teise Tšetšeenia sõja üheks ajendiks olnud elumajaplahvatusi Venemaal.

FSB-s töötades uuris Trepaškin kolleegide sidemeid kriminaalsete rühmitustega ning sai koguni medali, kui paljastas FSB ohvitseride katse müüa tšetšeeni mässulistele relvi.

1996. aastal süüdistas ta FSB-d avalikult korruptsioonis. 1998. aastal andis Trepaškin koos Aleksandr Litvinenko ja teistega pressikonverentsi, millel esines FSB erirühma poolt plaanitava atentaadi sihtmärgina.

1999. aastal asus ta Sergei Kovaljovi palvel uurima elumajaplahvatusi, mis said ajendiks Vladimir Putinile populaarsust kogunud Teisele Tšetšeenia sõjale. Kaks õde, kelle ema ühes plahvatuses hukkus, palkasid Trepaškini end esindama kohtuasjas, milles kahte muslimit süüdistati lõhkeainete transpordis pommiplahvatuste korraldamiseks. Trepaškini uurimistöö viis hoopis kahtlusaluseni, kes osutus FSB-laseks. Ta leidis ka tunnistaja, kelle sõnade kohaselt võltsiti protsessil tõendeid, et juhtida kahtlust FSB-lt eemale.

Enne kui Trepaškin jõudis oma avastusi kohtus tutvustada, leiti tema autost väidetavalt sinna sokutatud tulirelv, ja Trepaškin saadeti trellide taha. Apellatsioonikohus ei aktsepteerinud süüdistust illegaalses tulirelva omamises, kuid suletud sõjaväekohus mõistis Trepaškini süüdi riigisaladuste paljastamises.

Väidetavalt pakuti Trepaškinile võimalust vanglakaristusest pääseda, seda juhul, kui ta soostunuks lahkuma Kovaljovi komisjonist ning liituma Londonisse põgenenud Litvinenko kõrvaldamist kavandava meeskonnaga.

Astma ja muude tõbede käes kannatanud Trepaškinile ei võimaldatud vanglas aastaid ravi. Tema karistusaeg lõppes 2007. aasta lõpus.