Michael Moore

Allikas: Vikipeedia
Michael Moore (2004)

Michael Francis Moore (sündinud 23. aprillil 1954 Flintis Michiganis) on Oscariga pärjatud Ameerika Ühendriikide filmilooja, publitsist ja vasakliberaalne poliitikakommentaator. Ta on filmide "Bowling for Columbine" (2002), "Fahrenheit 9/11" (2004) ja "Sicko" (2007) produtsent ja režissöör.

Moore sündis Flinti linnas. Tema isa Frank oli autotehase liinitööline ja ema Veronica sekretär. Mõlemad töötasid General Motorsis. Tema onu oli ametiühingutegelane, kes aitas korraldada streike.

22-aastaselt asutas ta oma ajakirja Flint Voice, mille nimeks sai varsti Michigan Voice, et kajastada mitte ainult linna, vaid kogu osariigi sündmusi. Aastal 1986 kutsuti ta ajakirja Mother Jones toimetajaks. Ta kolis Californiasse ja Michigan Voice suleti. Nelja kuu pärast vallandati ta töölt, kui ta keeldus avaldamast artiklit inimõiguste rikkumise kohta Nicaraguas. Moore'i sõnul tegi ta seda artikli tugeva erapoolikuse tõttu: näiteks polnud seal mainitud, et USA on Nicaraguaga viimased viis aastat sõjas. Moore kaebas ajakirja kohtusse ja sai kahjutasu 58 000 USA dollarit, millega rahastas oma esimese dokumentaalfilmi.

Sellest ajast teeb Moore mängufilme, milles on USA valitsuse suhtes sageli kriitiline.

2016. aasta juulis kirjutas Moore oma blogis, miks ta arvas, et Donald Trump võidab 2016. aasta presidendivalimised. Üks tema ennustus, et sarnaselt Põhja- ja Kesk-Inglismaa allakäinud tööstuslinnadega, mis hääletasid suuresti Brexiti poolt, võidab Trump nn. "Roostevöö" piirkonnas Pennsylvania, Michigani, Ohio ja Wisconsini osariikides, mis siiamaani olid Demokraatliku Partei poolt hääletanud, osutus tõeseks.[1]

Moore ei ole enda väitel poliitiline aktivist, kuid sellegipoolest propageerib ta agaralt oma poliitilisi vaateid. Enda väitel on ta roomakatoliiklane, kuid astub avalikult välja katoliku kiriku vastu abordi ja samasooliste abielu küsimuses.

Ajakiri Time valis ta 2005. aastal maailma saja mõjukaima inimese hulka.

Michael Moore (2011)

Alates 1990. aastast on Moore abielus produtsent Kathleen Glynniga, kellega tal on kasutütar Natalie.

Teosed[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on raamatute "Downsize This!", "Lollid valged mehed" ("Stupid White Men"; eesti keelde tõlkinud Tõnis Leemets) ja "Dude, Where's My Country?" autor.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Michael Moore. "5 Reasons Why Trump Will Win". Originaali arhiivikoopia seisuga 26.03.2017. Vaadatud 27.3.2017.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]