Michael Ignatius

Allikas: Vikipeedia

Michael Ignatius (ka Michel Ignatius) (6. oktoober 1713 Tartu30. aprill 1777 Tartu) oli eesti hernhuutlik kirjamees, koolmeister ja köster.

Michael Ignatius sündis eesti köstri pojana, sai aastal 1728 Tartu eesti koguduse koolmeistriks ja aastal 1731 ka sama koguduse köstriks, kellena tegutses surmani.

1740 paiku liitus vennastekogudusega ning edendas Tartus hernhuutlikku liikumist. Kui aastal 1742 liikumine keelustati, oli ta lühikest aega vahi all, jätkas 1750. aastail oma tegevust ja hoogustas hernhuutlikku tegevust ka Tartumaal.

Kirjanduslikuks tegevuseks on ta eeskuju saanud Johann Christian Quandtilt ja Mango Hansult. Ta tõlkis parun Otto Roseni tellimusel Tartu murdesse saksa pietisti Heinrich Schuberti suure jutluseraamatu (108 jutlust, käsikirjas üle 1000 lehekülje). Ta on tõlkinud muidki kõnesid, mis levisid käsikirjaliselt rahva seas. Ignatius abistas Christoph Michael Königseeri hernhuutliku laulu- ja liturgiaraamatu tõlkimisel ning aastapäeviku koostamisel. Tema kirjutistes on rohkesti andmeid Tartu ja selle ümbruse eestlaste elu kohta[1].

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Michael Ignatiuse isa oli köster Ignatsi Peeter.

Michael Ignatiuse poeg oli Hageri koguduse õpetaja David Friedrich Ignatius

Michael Ignatiuse pojapoeg oli maalikunstnik Otto Friedrich Ignatius.

Michael Ignatiuse äi oli köster ja kirjamees Koljo Adam.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Eesti kirjanike leksikon. Eesti Raamat. Tallinn, 2000