Mesûd Barzanî

Allikas: Vikipeedia

Mesûd Barzanî (kurdi keeles ‌Mesûd Barzanî; araabia keeles مسعود برزاني (Mas‘ūd Barzānī); sündinud 16. augustil 1946 Mahābādis) on Iraagi Kurdistani president ja Kurdistani Demokraatliku Partei (KDP) juht.

Mesûd Barzanî sündis KDP rajamise päeval. Tema isa Mistefa Barzanî oli partei rajaja ja juht kuni surmani 1979. aastal. Mesûdi sünnipaik Mahābād (kurdi keeles Mehabad) oli 1946. aastal praegusel Iraani territooriumil lühikest aega eksisteerinud Kurdistani Vabariigi pealinn. Isa surma järel asus parteiliidri positsioonile Mesûd, esialgu koos oma vanema venna Idrissiga, kuni Idrissi enneaegse surmani. Iraagi-Iraani sõja ajal oli ta pikka aega Iraanis eksiilis.

Kuni 1991. aastal peetud lahesõjani oli KDP põhitegevuseks Barzanî juhtimisel sissivõitlus keskvalitsuse vastu. Siis tuli kurdide kontrolli all olevatel aladel võtta vastutus ka tsiviilelanikkonna murede eest.

Alates kohalikest valimistest 1992. aastal pingestusid aga taas Barzanî suhted rivaalitseva Kurdistani Patriootliku Liidu (PUK) ning selle liidri Celal Talebanîga. Talebanî partei oli Barzanîde omast lahku löönud juba 1960. aastal, kuid 1987. aastal rivaalid mõneks ajaks leppisid. 1994. aastal lõi PUK KDP provintsipealinnast Arbīlist välja; algas sõda, mis kestis 1998. aastani. Barzanî otsis abi Iraagi valitsuselt, Talebanî Iraanilt. 1998 sõlmiti Washingtonis ameeriklaste vahendusel rahuleping.

Kurdistani Rahvusassamblee valis 2005. aastal Barzanî Iraagi Kurdistani presidendiks.

25. juulil 2009 toimunud valimistel valiti ta ligi 70% häältega tagasi uueks ametiajaks.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]