Meil on aega veel

Allikas: Vikipeedia
Meil on aega veel
Põhja-Tallinna singel
koos Aegviidu lastekooriga
albumilt "Per aspera ad astra"
Välja antud 2012
Pikkus 3:34
Autor Jaanus Saks
Mark Eric Kammiste
Alvar-Risto Vürst
Põhja-Tallinna singlite kronoloogia
Tere tulemast
(2012)
Meil on aega veel
(2012)

"Meil on aega veel" on ansambli Põhja-Tallinn laul, mis on pääsenud konkursi "Eesti Laul 2013" poolfinaali. See on neljas singel Põhja-Tallinna debüütplaadilt "Per aspera ad astra". Lugu on salvestatud koos Aegviidu lastekooriga Reet Kangeri juhtimisel. Loo on kirjutanud Jaanus Saks, Mark Eric Kammiste ja Alvar-Risto Vürst. Laulu videost suur osa on üles võetud Kaarli kirikus. Video kogus YouTube'is kahe nädalaga üle 400 tuhande vaatamiskorra.[1] Sellises versioonis laul aga ei mahu Eurovisioni lauluvõistluse formaati, kuna lugu on pikem kui kolm minutit ning esinejaid on tunduvalt rohkem ja tunduvalt nooremaid kui seda lauluvõistluse reeglid lubavad.

"Terevisioonis" esinedes oli Aegviidu lastekoori asemel 4 neiut, sest reglemendis on kirjas, et laval tohib olla 6 inimest.[2][3]

Eesti Laulu uus versioon on ilma koorita.[4]

Plagiaadikahtlus[muuda | muuda lähteteksti]

Detsembris 2012 esitati Eesti Laul korraldajatele kaebus, et lugu "Meil on aega veel" on plagiaat Johann Pachelbeli 1680. aastal kirjutatud loost "Kaanon re-mažooris". Delfi Publik palus plagiaadikahtlusele kommentaari Mart Sanderilt, kes ütles 19. detsembril: "Ma ei saa otseselt öelda, et Põhja-Tallinna lugu oleks plagiaat," ja järgmises lauses sellele risti vastukäiva väite "Autoriks ei ole märgitud Johann Pachelbeli, kes selle loo aastal 1680 kirjutas, vaid pala esitletakse kui uut algupärandit. Tegu siiski klassikalise muusika töötlusega, ehk siis esitatakse Pachelbeli "Kaanonit" ja selle peale loetakse luuletust – ehk räpitakse – ja lauldakse"[5]. Plagiaadikahtluste tõestamiseks miksis Mart Sander kokku kaheksa "Kaanoni" töötlust, laulis sinna peale sarnase kõlaga sõnadega laulu ja avaldas loo nime all "Ei löö käega me" YouTube'is.[6]

20. detsembril avaldas Eesti Laul korraldustoimkond sõltumatute ekspertide Eesti Heliloojate Liidu esimehe Olav Ehala ning helilooja ja arranžeerija Tauno Aintsi ekspertarvamused, mille kohaselt ei ole tegemist plagiaadiga. Ehala sõnul meloodia kattuvust ei esine. "Ka harmoonia järgnevuses on vahe sees ning bassipartii on hoopis teistsugune. Selline akordide järgnevus esineb tuhandetes lugudes". Tauno Aints ütles, et sarnasusi on, kuid samuti ka erinevusi. "Näiteks harmoonias, bassi liikumises, meloodia rütmis, instrumentatsioonis ja helistikus". Aintsi hinnangul on sarnasus kõige suurem Pachelbeli "Kaanoni" kolmanda ja neljanda taktiga, aga identne kokkulangevus puudub[7].

Põhja-Tallinna esindajad keeldusid enne eksperdikomisjoni otsust plagiaadikahtlusi kommenteerimast[5]. Pärast otsuse teatavaks tegemist ütles ansambli eestkõneleja Jaanus Saks: "Me ei teadnud, et selline video olemas on." ja "See, et Mart oma refrääni peaaegu sama viisiga kõlama pani ja salmid sama tooniga sisse tegi, on puhas mindfuck inimestele, kes muusikaga kursis pole.", pakkudes välja omapoolse arvatava põhjenduse: "Võib-olla Mart Sander tahtis lihtsalt oma näitust promoda."[8]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. allstarz.ee
  2. VIDEO: Põhja-Tallinn asendas lastekoori nelja neiuga!, Õhtuleht, 16. jaanuar 2013.
  3. Esitus Terevisioonis, Eesti Laul 2013, 16. jaanuar 2013.
  4. Põhja-Tallinn tegi laulule ilulõikuse ja eemaldas koori!, elu24, 21. jaanuar 2013.
  5. 5,0 5,1 "Arhiivikoopia". Originaali arhiivikoopia seisuga 22. detsember 2012. Vaadatud 30. detsembril 2012.{{netiviide}}: CS1 hooldus: arhiivikoopia kasutusel pealkirjana (link)
  6. http://ohtuleht.ee/504505 "Mart Sander: minu tekst on räpi paroodia – hulk mõttetult reastatud sõnu, mille vahel paar labast käibetõde ja mis ei tähenda midagi", Õhtuleht, 28. detsember 2012.
  7. http://eurovisioon.elu24.ee/1081470/soltumatud-eksperdid-kinnitasid-pohja-tallinna-laulu-originaalsust/ "Sõltumatud eksperdid kinnitasid Põhja-Tallinna laulu originaalsust", Elu24, 20. detsember 2012.
  8. https://web.archive.org/web/20121222125940/http://publik.delfi.ee/news/muusika/plagiaadiskandaalis-voidukas-pohja-tallinna-solist-see-mis-mart-sander-tegi-on-puhas.d?id=65436568 "Plagiaadiskandaalis võidukas Põhja-Tallinna solist: see, mis Mart Sander tegi, on puhas.... !", Delfi Publik, 20. detsember 2012.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]