Meeksi Ristija Johannese kirik

Allikas: Vikipeedia
Meeksi Ristija Johannese kirik
Meeksi Ristija Johannese kirik
Riik Eesti Eesti
Asukoht Miikse
Setomaa vald
Võrumaa
Koordinaadid 57° 42′ 34″ N, 27° 23′ 43″ E

Meeksi Ristija Johannese kirik on õigeusu kirik Võru maakonnas Setomaa vallas Miikse külas.

Kiriku ehitasid 1953. aastal (veel Jossif Stalini eluajal) ühiskondlikus korras koguduse liikmed vana kiriku asemele. Ehitati öösiti, ehitajad pääsesid huvitaval kombel tagakiusamisest. Hoone pühitseti aastal 1956.[1]

Üldandmed[muuda | muuda lähteteksti]

Meeksi kiriku suurim ja tuntuim peetav püha on vana jaanipäev 7. juulil. Kirikupühade ajal tulevad selle kandiga seotud inimesed koju, et hommikupoolikul olla kirikus. Toimub ka ristikäik ümber kiriku. Pärast jumalateenistust külastatakse omaste haudu, kuhu võetakse kaasa ka sööki ja jooki.

Kirik on ehitatud puidust ja kaetud puidust laudisega. Viimati renoveeriti hoonet 2013. aastal koguduse poolt. Kiriku ümber asub Miikse kalmistu. Kalmistul paikneb ka Teises maailmasõjas langenute mälestusmärk. Kirik asub Miikse oja kaldal teede ristumispunktis.

Kirikust edelas, 80 meetri kaugusel asub Miikse oja kaldal Jaanikivi, mis on muinasaegne ohvrikivi. Kunagi asus selle ohvrikivi juures ka Miikse Jaanikivi tsässon. Miikse kirikust lõunas, 500 meetri kaugusel asub Miikse külaplats, kus tähistatakse suurima pühana jaanipäeva (vana kalendri järgi).

Viited[muuda | muuda lähteteksti]