Martell

Allikas: Vikipeedia
Martell
Asutatud 1715
Asutajad Jean Martell
Peakorter 7 pl Edouard Martell,
16100 Cognac, Prantsusmaa
Tooted konjak
Emaettevõte Pernod Ricard
Koduleht http://www.martell.com

Martell on Prantsusmaa konjakitootmisettevõte. See on üks maailma vanemaid konjakitootjaid ning kuulub ka maailma suurimate konjakitootjate esikolmikusse.

Martell loeb oma äri alguseks 1715. aastat, kui Jersey saare elanik Jean Martell (1694–1753) asutas oma konjakiäri. Jean Martell tegeles esialgu kauplemisega, kuid pärast abiellumist konjakikaupmehe tütrega otsustas pühenduda konjakitootmisele.

Ettevõte on tänapäeval Pernod Ricardi omanduses.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Martelli tootmishoone

1715. aastal asutas Jerseyst pärit noor kaupmees Jean Martell Charente'i jõe kaldal Cognac linnas oma äri ja sellega oli loodud üks esimesi konjakimaju. Pärast tema surma 1753. aastal jätkasid tema tööd Martelli lesk, kaks poega ja pojapoeg ning nad tegelesid edasi toote eksportimisega, eesmärgiks tõsta Martell 1814. aastaks suurima läbimüügiga konjakiks Inglismaal.

1831. aastal lõi Martelli ettevõte esimese VSOP (Very Superior Old Pale) konjaki ja jätkas laienemist välismaale. Selle toote kuulsus levis kiiresti, esmalt eksporditi seda Jaapanisse ja teistesse Aasia maadesse nagu Indoneesia, Vietnam, Malaisia ja Korea.

1912. aastal loodud Cordon Bleu on ettevõtte kõige tuntum toode.

Martelli serveeriti 1936. aastal laeva Queen Mary ja 1977. aastal isegi Concorde'i lennuki pardal.

1987. aastal läks Prantsuse tootja 1,2 miljardi USA dollari eest Seagrami kontrolli alla. Alates Seagrami grupi mõnede alkoholitoodete omandamisest 2001. aastal on Martell kuulunud Prantsuse alkoholitootjate gruppi Pernod Ricard.

2000. aastatel on Martell välja toonud mitu uut toodet, näiteks 2005. aastal Martell XO ning 2007. aastal Martell Création Grand Extra kunstniku ja klaasidisaineri Serge Mansau loodud pudelis. 2009. aastal tõi Martell välja oma signatuurkonjaki L'Or de Jean Martel. 2011. aastal laiendas Martell oma kallima otsa konjakite sortimenti Martell Chanteloup Perspective'iga.

2006. aastal astus Martell Comité Colberti ühingusse, mis tegeleb Prantsusmaa luksuslike alkoholimajade rahvusvahelise mainekujundusega.

2010. aastal uuendas Martell oma 2007. aastal sõlmitud sponsorlepingut Versailles' lossiga, andes sellega oma panuse kuninganna eesruumi taastamiseks. 1912. aastal tähistati Monacos Hotel de Paris's Edouard Martelli esitletud konjaki Martell Cordon Bleu 100. sünnipäeva – kohas, kus oli toimunud konjaki esmaesitlus 100 aastat varem.

Oskusteave[muuda | muuda lähteteksti]

Les Borderies[muuda | muuda lähteteksti]

Les Borderies’ piirkonna terroir annab tulemuseks cru, mis on usutavasti oma harukordse ja eaux-de-vie omaduse tõttu Cognaci piirkonnas kõige prestiižsem jook. Juba oma konjakiettevõtte loomise ajal oli Jean Martell Les Borderies' piirkonnast huvitatud. Ugni Blanci viinamarjad annavad konjakitele aromaatsust, milles on tunda magusaid vürtse ja puuviljasiirupit.

Destillatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Martell on töötanud välja oma destillatsioonimeetodi, kasutades traditsioonilisi Charentais' vaskdestillaatoreid. Destillatsioonis kasutatakse sellist tehnoloogiat ja oskusteavet, mida on antud põlvest põlve edasi Jean Martelli aegadest ning seda jälgivad pidevalt keldrimeistritest asjatundjad.

Laagerdamine[muuda | muuda lähteteksti]

Küpsemise viimaseks staadiumiks on Martell valinud peene süüga tammevaadid. Kui küpsemine jõuab lõpule, toimub keldrimeistrite valvsa pilgu all eaux-de-vie proovide võtmine, millest valmistatakse konjaki tegemiseks vajalik segu.

Tooted[muuda | muuda lähteteksti]

Martell valib oma cru’d Cognaci piirkonnast: Les Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne ja Fins Bois.

Martell VS[muuda | muuda lähteteksti]

Enam kui 150 aastat tagasi (täpne kuupäev pole teada) Trois Étoiles' (kolm tärni) nime all loodud Martell VS (Very Special) on mõeldud nautimiseks nn pika joogi või kokteilina.

Martell VSOP[muuda | muuda lähteteksti]

Martell VSOP Médaillon (Very Superior Old Pale) on vana eaux-de-vie'ga segatud konjak, mis on valitud parimate cru’de seast Cognaci regioonist.

Martell Noblige[muuda | muuda lähteteksti]

Vana eaux-de-vie, millest sündiv Martell Noblige annab oma kategooriale erilise maitse. Sellele unikaalsele konjakile on iseloomulikud rafineeritus ja elegants.

Martell Cordon Bleu[muuda | muuda lähteteksti]

Martell Cordon Bleu töötas 1912. aastal välja Edouard Martell. Seda iseloomustab puuviljasiirupi ja piparkoogi hõng.

Martell XO[muuda | muuda lähteteksti]

Martell XO on segu Les Borderies'st ja Grande Champagne'ist. Selle pudel on kaarja kujuga.

Martell Chanteloup[muuda | muuda lähteteksti]

Perspective Martell Chanteloup on n-ö Extra konjak, mis on segatud eaux-de-vie'ga, see on Chanteloupi keldrites aastaid küpsenud konjak.

Martell Création Grand Extra[muuda | muuda lähteteksti]

Martell Création Grand Extra on segatud Les Borderies' ja Grande Champagne' piirkonna cru’dest.

Martell Cohiba[muuda | muuda lähteteksti]

Martell Cohiba on segatud Grande Champagne'ist pärit eaux-de-vie'ga. Seda iseloomustab kuivatatud lilleõite aroom.

L’Or de Jean Martell[muuda | muuda lähteteksti]

L’Or de Jean Martell on segu Les Borderies'st ja Grande Champagne'ist. See konjak ühendab enam kui neljasadat eaux-de-vie'd, millest mõned on üle paarisaja aasta vanused.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]