Marko Matvere

Allikas: Vikipeedia
Marko Matvere (foto: Kaupo Kikkas)

Marko Matvere (sündinud 4. veebruaril 1968 Pärnus) on eesti näitleja, laulja ja lavastaja.

Haridustee[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud 1986. aastal Pärnu 1. Keskkooli[1] ning 1990. aastal Tallinna Konservatooriumi lavakunstikateedri (XIV lennus).

Aastatel 1990–2004 töötas ta näitlejana Tallinna Linnateatris, pärast seda on tegutsenud vabakutselisena.

Tallinna Linnateater[muuda | muuda lähteteksti]

Tallinna Linnateatris on tema olulisemad rollid olnud Mercutio (Shakespeare "Romeo ja Julia"), Simone (Visconti "Rocco ja tema vennad"), Tartuffe (Molière'i "Tartuffe"), Athos (Dumas/Nüganen "Kolm musketäri"), Septimus Hodge (Stoppard "Arkaadia"), Hamlet (Shakespeare "Hamlet") jpt.

Filmid[muuda | muuda lähteteksti]

Marko Matvere filmis "Apteeker Melchior"

Telesarjad[muuda | muuda lähteteksti]

Muusikalavastused[muuda | muuda lähteteksti]

Matvere muusikalirollide hulka kuuluvad näiteks Georg (Vadi "Georg"), Javert (Schönberg "Les Misérables"), Insener (Schönberg "Miss Saigon"), Kuningas (Rodgers "Kuningas ja mina") ning Chagal (Steinman "Vampiiride tants").

Ta on ansambli Väikeste Lõõtspillide Ühing solist.

Matvere on lavastanud muusikali "Chicago" (Kander), komöödia "Saateviga" (Szakonyi) ja komöödia "Opéra Comique" (Jackson). 25. mail 2007 etendus ooperimuusika festivali PromFest raames Endla teatris tema lavastatud ooper "Carmen".

Suurkontserdid[muuda | muuda lähteteksti]

2002. aastal Tallinnas toimunud Eurovisiooni lauluvõistlusel oli Matvere koos Annely Peeboga õhtujuht. Hiiglasliku telepubliku ees esitasid õhtujuhid duetina ka Raimond Valgre laulu "Muinaslugu muusikas".[2]

Duetis Liisi Koiksoniga esitas ta 2009. aasta XXV üldlaulupeol Jaan Tätte laulu "Tuulevaiksel ööl", mis oli tantsupeo "Üheshingamine" tunnuslaul ja märkis tulesaabumistseremoonia kulminatsiooni.

Ümbermaailmareis[muuda | muuda lähteteksti]

Oktoobrist 2010 kuni maini 2012 osalesid Marko Matvere ja Jaan Tätte merereisil "Ümber imelise ilma". Katamaraaniga Nordea seilati üle Atlandi ookeani, Kariibi mere ja Vaikse ookeani ning lõpuks Vahemere kaudu koju tagasi.[3]

Ümbermaailmareisist kirjutas ta raamatu "Meri ja kuked : S/Y Nordea ilmareis : 2. oktoober 2010 – 17. juuni 2012" [autor Marko Matvere, fotod ja joonistused: Marko Matvere, kujundus: Kalle Toompere]. [Tallinn] : Go Group, 2012.

Hümnimasin[muuda | muuda lähteteksti]

Eesti 100. aastapäeva tähistamiseks ehitas Matvere hümnimasina. Tegu on 8 tuubast ja kanalisatsioonitorudest ehitatud seadeldisega, mis on programmeeritud mängima ainult ühte lugu – Eesti hümni. Hümnimasina maailma esmaettekanne toimus 23. veebruari õhtul Eesti Televisiooni saates "Juubeli eelõhtul".[4] Hümnimasina põhietteasteks kujunes aga hümni esitamine Eesti Vabariigi 100. aastapäeval 24. veebruaril 2018 Tallinnas Toompeal.[5]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]