Marjina Horka

Allikas: Vikipeedia
Marjina Horka

valgevene Мар'іна Горка Marjina Gorka
vene Марьина Горка (Marjina Gorka)

Lipp
Vapp
Marjina Horka lipp
Marjina Horka vapp

Pindala 8,2 km²
Elanikke 20 096 (1.01.2024)[1] Muuda Vikiandmetes

Koordinaadid 53° 31′ N, 28° 9′ E
Marjina Horka (Valgevene)
Marjina Horka

Marjina Horka (transkribeerituna Marjina Gorka, poola keeles Marina Horka) on linn Valgevenes Minski oblastis, Puchavičy rajooni halduskeskus. Linna läbib Minski ja Asipovičy vaheline raudtee (osa Liibavi-Romno raudteest. Marjina Horka asub Minskist 63 kilomeetri kaugusel, merepinnast 174–190 meetri kõrgusel.

Linnas on kultuurimaja ja kolm raamatukogu. Haridust annavad neli keskkooli, spordikool ja muusikakool. Linnas asub SOS-lasteküla. Marjina Horkas on kergetööstus ja toiduainetetööstus, seal töödeldakse lina ja valmistatakse mööblit. Linna kaguosa moodustab sõjaväelinnak.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Linna nimi on kaheosaline. Tagumine tähendab valgevene keeles mäekest. Linna nime esimene osa võib tuleneda isikunimest. Kohaliku legendi järgi poonud seal end üles rentniku tütar Maria. Teine lugu seostab seda kohaliku kirikuga, kus asus Neitsi Maarja imettegev ikoon. Nime on seostatud ka paganliku jumalanna Maraga, kes oli naiste kaitsja, või mäekesel kasvanud hanemaltsaga (valgevene keeles Лебяда, aga vene keeles Марь).

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Marjina Horkat mainitakse esimest korda 16. sajandil. Asula kuulus eri aegadel Radziwillidele, Burzyńskitele, Ratyńskitele, Krupskitele.

Aastal 1793 läks asula teisel Poola jagamisel Vene impeeriumi koosseisu. Marjina Horka hakkas kuuluma Minski kubermangu. Kuna toonane piirkonna omanik Bonifacy Krupski oli koos Kastuś Kalinoŭskiga 1863–1864 aasta ülestõusu üks juhte Valgevenes, siis konfiskeeriti talt tema valdused, mees ise aga saadeti Siberisse asumisele, Marjina Horka anti aga tsaarivõimude ametnikule Makovile. Raudtee avamisel aastal 1873 rajati sinna Puchavičy raudteejaam.

Aastal 1924 muudeti Marjina Horka Puchavičy rajooni keskuseks. Aastal 1938 sai Marjina Horkast alev. Linn aastast 1955.

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]