Orléansi Marie Louise

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Marie Louise d'Orléans)
Marie Louise'i portree (José García Hidalgo maal, 1679)
Tundmatu kunstnik. Orléansi Marie Louise'i portree

Marie Louise (hispaania keeles María Luisa; 26. aprill 1662 Pariis, kuningaloss – 12. veebruar 1689 Madrid, kuningaloss) oli Hispaania kuninga Carlos II esimene abikaasa.

Lapsepõlv[muuda | muuda lähteteksti]

Marie Louise sündis Prantsusmaa kuninga Louis XIII noorema poja Orléansi hertsogi Philippe ja Inglismaa printsessi Henrietta Anne Stuarti vanema tütrena. Tal oli seitse aastat ja neli kuud noorem õde Orléansi Anne Marie. Kuigi tema isa polnud kuningas, lubati tal sünnist saadik kanda tiitlit "tema kuninglik kõrgus".

Marie Louise'il oli õnnelik lapsepõlv, mille ta veetis kuningalossis ja maal Saint Cloud' palees, mis asus Pariisist 10 km lääne pool. Ta veetis palju aega oma kummagi vanaemaga: isapoolse vanaema Austria Annaga (suri 1666) ja emapoolse vanaema Henriette Mariega (suri 1669). Kui ta oli kaheksa-aastane, suri ema, misjärel abiellus isa Pfalzi Elisabeth Charlottega ning neil sündis kaks poega, kellest vanem ei elanud kolmeaastasekski, ja tütar. Elisabeth Charlotte kasvatas ka oma mehe tütred esimesest abielust üles ja sai nendega hästi läbi. Kogu elu jooksul pidas Marie Luise kasuemaga tihedat kirjavahetust.

Marie Louise elas ajal, mil ehitati Versailles' lossi ning Prantsusmaa mõjukaim naine oli kuningas Louis XIV metress madame de Montespan.

Abielu[muuda | muuda lähteteksti]

Selleks, et parandada Hispaania ja Prantsusmaa suhteid, mis olid halvenenud sõja tõttu Madalmaade pärast, organiseerisid Marie Louise'i isa ja onu Marie Louise'i naitmise Hispaania kuninga Carlos II-ga.

30. augustil 1679 sõlmiti Fontainebleau lossis kirja teel. Peigmeest esindas pruudi kauge sugulane Conti vürst Louis Armand de Bourbon, kes oli sel ajal 18-aastane. Kuni septembri keskpaigani elas ta Prantsusmaal, kus teda koheldi juba Hispaania kuningannana.

19. novembril 1679 toimus Marie Louise ja Carlos II tõeline laulatus Burgose lähedal Quintanapallas.

Carlos II oli oma esivanemate sagedaste sugulasabielude tõttu kehaliselt, vaimselt ja emotsionaalselt degenerant. Ta oli võimetu riiki valitsema ja korra püüti tema seest isegi kurje vaime välja ajada, mis aga ei aidanud. Carlose eest valitses regendina tema ema. Hispaania maine vähenes maailma silmis tublisti ja 1668 sõlmiti Lissaboni rahu, millega Portugal iseseisvus Hispaania võimu alt. Ühtlasi kaotas Hispaania Portugali kunagised asumaad.

Abielu kestis kümmekond aastat. Lapsi sellest ei sündinud, sest Carlos oli impotentne. Kuid ta armastas oma naist meeletult. Marie Louise'ile tekitas depressiooni võimetus last kanda, mida ei teinud kergemaks Hispaania õukonna range etikett, mille täitmist pidevalt jälgiti – selle järgi ei tohtinud keegi kuningannat puudutadagi. Rahva jaoks oli ta vaenuliku riigi esindaja ja lossi ees, kus ta elas, korraldas lihtrahvas Prantsusmaa-vastaseid meeleavaldusi. Hingepinge ja koduigatsuse tõttu hakkas ta palju sööma ja läks paksuks.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

12. veebruaril 1689 ratsutades tundis Marie Louise ägedat valu, mis sundis ta jääma voodisse. Marie Louise suri samal õhtul ja surivoodil ütles ta abikaasale: "Teie Majesteet võib abielluda teise naisega, kuid keegi ei armasta teid nii nagu mina."

Ametlikel andmetel oli surma põhjuseks koolera, hiljem on tõenäolisemaks peetud arseenimürgitust. Tema keha asetati sarkofaagi, kus see aastate viisi õieti ei lagunenud, ja Carlos käis teda seal vaatamas.[1]

Marie Louise'i surm viis kuninga masendusse. Liikusid kuuldused, nagu oleks naine leskkuninganna käsul mürgitatud, kuna ta ei saanud lapsi. Arvatavasti oli see vale, kuna leskkuninganna ja Marie Louise olid väga lähedased. Tõenäolisem mürgitaja oli tuntud intrigant, Soissonsi krahvinna Olympe Mancini, kes oli Prantsusmaalt 16771682 toimunud Catherine Deshayes Monvoisini mürgitamisprotsessiga seotuse tõttu pagendatud. 23. jaanuaril 1690 pagendati Mancini ka Hispaania õukonnast.

Kui Hispaania ministrid tõid kuningale vaatamiseks kahe võimaliku abikaasa portreed (Toscana Anne Marie Louise ja Neuburgi Maria Anna), ütles kuningas neid vaadates: "Toscanalanna on ilus ja neuburglanna paistab ka kena olevat." Seejärel vaatas ta oma naise portreed ja lausus: "Aga tema oli tõeline iludus!"

Carlos abiellus Pfalzi kuurvürsti Philipp Wilhelmi tütre Maria Annaga, kes oli oma isa 18 lapsest 13. Maria Anna saabus Hispaaniasse 1690. aasta kevadel. Ei sündinud ühtki last sellestki abielust. Carlos suri 1699 lastetuna. Carlose poolõde Maria Theresa oli abielus Louis XIV-ga ja uueks Hispaania kuningaks sai nende ainsa täiskasvanuks saanud lapse noorem poeg Felipe V. Nii tõusis Hispaania troonile Bourboni dünastia, mis valitseb seal tänapäevani.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Poisoning in the 16th, 17th and 18th Century (inglise keeles) Vaadatud 23. detsembril 2012