Mardi tänav

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart

Mardi tänav on tänav Tallinnas Kesklinna linnaosas Keldrimäe asumis.[1]

Mardi tänav asub Keldrimäe asumis Liivalaia tänava ja Keldrimäe tänava vahel ning ristub Võlvi, Turu, Vana-Keldrimäe ja Liivamäe tänavaga.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Tänav sai nime piirkonna kinnisvaraomaniku Diedrich Christian Martensi järgi, aja jooksul kasutati tänava kohta erinevaid nimekujusid: Martena tänav (1885), Martensgasse (1893), Martinstraße (1907), Мартенская ул. (1907), Martenstraße (1913).

Mardi 1 // Liivalaia 40

Mardi tänav oli tuntud kinnistuomaniku järgi nime saanud Ignatjevi sauna järgi, asutust tunti hiljem Eesti NSV ajal Teeninduskombinaadi "Kiir" Lennuki tänava saunana (nr 6) ja paekivist Mardi tänava saunahoone (Mardi 1) on tänaseni alles. Mardi (endine Rügemendi ja Polgu) tänava saun rajati Juhkentali piirkonnas asunud sõjaväeosade jaoks. Muide, kohe sauna kõrvalt voolas kuni 1930. aastateni avatuna üle Mardi tänava mere suunas Härjapea jõgi.

Mardi tänav, 1910. aasta Tallinna linna kaardil
Mardi 3

Mardi tänav oli kurikuulus mitmete avalike lõbumajade poolest. Omaaegsest Tallinna punaste laternate piirkonnast on tänagi alles veel paar maja, kus omal ajal bordell asunud: 1885. aastal ehitatud Mardi tänav 3 asuv puumaja, mis oli algselt arhitekti Johann Nicolai Thamme projekteeritud tütarlaste pansionaat ja hiljem ostis hoone aga proua Jevdokia Blohhina, kes avas seal Tallinna ühe peenema lõbumaja. Hoone alumisel korrusel oli üks avar korter suurte esindusruumidega ja ülemisel korrusel oli keskne koridor-esik, millest kahele poole ritta olid kavandatud väikesed toakesed. Bordellihoones oli alumisel korrusel (endises pansionaadipidaja korteris) oli puhvet ja tutvumisruum koos esinemislavaga ja ülemisel korrusel 15 lõbutuba. Vannituba asus pesuköögi ja majateenijate eluruumidega kivist hoovimajas. 1903. aastal jõustus uus, rangem bordellimäärus ja Mardi 3 bordell sulges oma uksed. Mardi tänava teises otsas keskturu kõrval on aga alles roosat värvi vana kivimaja, kus samuti bordell asunud[2]. Hoones asus aastatel 1909-1914 Tallinna linna nakkusbarakk ning seejärel tuberkuloosihaigla. Pärast Teist maailmasõda muudeti hoone elamuks, seejärel sanitaar-epidemioloogiajaamaks ning hiljem oli Mardi tänav 3 majas Harjumaa Tervisekaitse Talitus ning AIDSi ennetuskabinet;

Mardi 5, Mardi lasteaed
Vaade Liivalaia tänava 42 ja 40 hoonele ja selle taga Keldrimäe asumile

Mardi tänav liideti 1925. aastal Lennuki tänavaga ja aastatel 1936–1991 ulatus Mardi tänava kohale Lennuki tänav, mis tänapäeval jääb Maakri asumisse teisel pool Liivalaia tänavat.

Imanta ja Mardi tänava vahel, Härjapea jõe ääres, oli Veski tänav ja umbes samas kohas on praegu Võlvi tänav.

Mardi tänava ajaloolise trassi müürisid aga kinni V. Kingissepa tänava äärde Tallinna Kaasani kiriku kõrvale ehitatud kõrged elumajad.

1976. aastal lammutati suurem osa Mardi tänava vanadest puumajadest ja ehitati paneelmajad, samuti Mardi lasteaia hoone.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinna tänavanimed. KNAB.
  2. Mardi uulits, lõbumajad ja saun, Jaak Juske blogi, (vaadatud 24.10.2020)