Manuel Torre

Allikas: Vikipeedia
Manuel Torre büst Jerez de la Fronteras

Manuel Soto Loreto, tuntud nime Manuel Torre all (5. detsember 1878 Jerez de la Frontera1933 Sevilla), oli mustlasest flamenkolaulja.

Elukäik ja loominguline tegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Hüüdnime "Torre" ('torn' hispaania keeles) sai ta oma Algecirasest pärit isalt, kes oli samuti flamenkolaulja. Tema oli selle nime saanud oma väga pika kasvu tõttu. Mõne allika väitel aga oli Manueli teine perekonnanimi hoopiski Leyton, mitte Loreto, mis oli tema abikaasa nimi. See on tavatu, sest Hispaanias pannakse lastele tavaliselt kaks perekonnanime, esimene on isa esimene perekonnanimi ja teine on ema esimene perekonnanimi.

Manuel alustas lauljakarjääri Jerez de la Frontera kohvikutes ehk café cantante'des. Juba 1902 sooritas ta läbimurde Sevillas ja 1909. aastal debüteeris Madridi café cantante's Café del Gato.

Karl V palees Granadas peetud 1923. aasta muusikafestivalile kutsus ta endaga koos esinema La Niña de los Peinese.

1926. aastal osales ta cantaor Manuel Vallejo mälestuskontserdil Teatro Pavónis Madridis.

Ta on lindistanud ligikaudu 25 lugu, mille hulgas on soleá'sid, seguiriya'sid, fandango'sid, bulería'sid, malagueña'sid, flamenkotangosid, petenera'sid, saeta'sid.

Ta oli esimene, kes lõi Los campanilleros'est flamenkoliku versiooni. Selle tegi hiljem populaarseks La Niña de la Puebla.

Tal oli palju sugulasi, nagu Bernarzo Vázquez, Las Chamorro, Celede Juana, Joseito Vázquez ja Juan Antonio, kellest said samuti flamenkoartistid.