Malli arutelu:Külm sõda

Selle lehekülje sisule puudub teiste keelte tugi.
Allikas: Vikipeedia

Punase värvi võiks ära vahetada päisest. Kohutavalt hakkab silmadele. --kanakukk 15. jaanuar 2009, kell 13:52 (UTC).

See mall tuleb korda teha, enne kui seda kasutama hakata. Pealkirjad tuleb läbi mõelda ning keeleliselt korda teha.

Peale selle, kas tõesti on kõik need sündmused külma sõja osad? Andres 16. jaanuar 2009, kell 12:13 (UTC)

Ma võtsin selle malli inglise vikist. Tegelikult kuulub külma sõja alla isegi rohkem asju, kui selles on, kõike pole inglise mallis ka. Paar inglise viki malli asja jätsin välja, sest ma ei usu, et neid keegi kirjutada viitsiks. Üldiselt vaatasin kõik need pealkirjad üle ja nad peaks klappima. Keegi võiks ju veel vaadata. Näiteks parandas metsavend ära pealkirja Contras, mis on kõikides teistes viki keeltes kas sellise või lühendatud, aga mitte muudetud kujuga (en:Contras, es:Contras de:Contra (Organisation)) ja parandas selle ära ülakomaga Contra'd, millele ma küll mingit põhjendust ei leia. Kena oleks, kui enne radikaalset sõna muutmist, oleks arutelus ka mingi põhjendus.--Oktav 16. jaanuar 2009, kell 14:55 (UTC)
See on muidugi tõsi, et külma sõja juurde kuulub rohkem asju, aga kõiki asju ei saa ega pole ka tarvis malli sisse panna. Siin toodud asjad on küll otsesemalt või kaudsemalt külma sõjaga seotud, aga minu meelest on näiteks Marshalli plaani ja Suessi kriisi siia paigutamine kunstlik. Ja minu meelest on küll imelik öelda, et Suessi kriis oli sõda, mis oli osa külmast sõjast.
Kui eesti keeles sõna contra üldse tarvitada, siis ta peab olema kursiivis ning selle vormid ülakomaga eraldatud. Andres 16. jaanuar 2009, kell 15:24 (UTC)
Soovitan enne kõik artiklid teha, siis alles mall kasutusele võtta. Töö käigus selguvad siis ka sobivad pealkirjad. Andres 16. jaanuar 2009, kell 15:27 (UTC)
Ja kas need peavad eesti keeles ikka "coup d'état'd" olema? Kahtlustan, et siin paljudel asjadel on mingid nimed ka eesti keeles kasutusel. Võiks ju vaadata ka näiteks Tiit Made "Rahvusvahelistest suhetest". --Epp 16. jaanuar 2009, kell 15:35 (UTC)
Muidugi ei pea. Andres 16. jaanuar 2009, kell 16:12 (UTC)
"coup d'état'd" on sõjaväeline riigipööre, aga see on jube pikk väljend, võiks ka olla lihtsalt riigipööre. Kuna inglise vikis kasutati prantsusekeelset väljendid, siis jätsin selle. Ja ääremärkus: äkki inimene, kes arvab, et Marshalli plaan ei sobi külma sõja alla, et kommenteeriks siin. --Oktav 18. jaanuar 2009, kell 19:38 (UTC)
Eesti keeles ei kasutata samu väljendeid mis inglise keeles.
Ja see viimane pole argument. Aga põhimõtteliselt on Sul Marshalli plaani suhtes õigus. Andres 20. jaanuar 2009, kell 09:48 (UTC)

Minu meelest ikka suht mõttetu mall. Kui selle koostamise loogikast lähtuda, saaks vist praktilised kõik nende 50 aasta jooksul maailmas toimunud sündmused hea tahtmise juures sinna kanda. Kui mõni riik ka otseselt ühes ega teises leeris polnud, oli ta ometigi kas või kaudselt kellegi huvisfääris. Minu meelest me ei peaks mehaaniliselt inglise vikit siia ümber tõstma. --Epp 19. jaanuar 2009, kell 13:33 (UTC)

Kas sa soovid sellega väita, et me peaks eestis jääma eesti pinnal toimuva juurde ja muu maailm meid ei huvita? Või tuleks meil kirjutada 20. sajandi kohta oma, Eesti, nägemus? Suht keeruline, arvestades, et Eesti oli raudse eesriide taga ja üks külma sõja osapooltest. Mida sa kõigi sündmuste all silmas pead? Sinu vanaema sünnipäev kohe kindlasti malli ei tule. --Oktav 19. jaanuar 2009, kell 17:00 (UTC)
Ära nüüd liialda, seda ju Epp ei öelnud. Minu meelest sobivad külma sõja alla ainult need sündmused, mõisted jne, mis on otseselt seotud Nõukogude Liidu ja Ameerika Ühendriikide (ning nende liitlaste) vastasseisuga. Näiteks Iraani revolutsioon minu meelest siia ei kuulu, sest kumbki pool Iraani revolutsiooni ei toetanud. Andres 19. jaanuar 2009, kell 17:47 (UTC)
See oli USA-le tõsine tagasilöök, nende meele järgi olnud šahh kukutati, nii et puutub küll.-- Ahsoous 6. detsember 2010, kell 04:40 (EET)[vasta]
Noh, seos on ikka kaudne. Külma sõja osa see ju pole. Andres 6. detsember 2010, kell 09:42 (EET)[vasta]
Ütleme, et nii ja naa. Afganistanis võimu vahetumine, see sündmus ja veel midagi üleüldse lubasidki ju Afganistani sõda alustada -- Ahsoous 6. detsember 2010, kell 10:14 (EET)[vasta]