Tupac Shakur

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Makaveli)
Tupac Shakur
[[Fail:
2Pac.
|220px|]]
Sünninimi Lesane Parish Crooks
Tuntud kui Tupac Amaru Shakur
Sündinud 16. juuni 1971
Surnud 13. september 1996 (25-aastaselt)
Päritolu ameeriklane
Stiilid hiphop, räpp
Elukutse räppar, muusikaprodutsent, näitleja, aktivist
Tegev 19901996
Plaadifirma Interscope, Out Da Gutta, Death Row, Makaveli, Amaru
Seotud esitajad Digital Underground, Richie Rich, Dave Hollister, Yaki Kadafi, Kurupt, Snoop Dogg, The Outlawz, Daz Dillinger, Dr.Dre, Tha Dogg Pound
Veebileht www.2pac.com

Tupac Amaru Shakur (tuntud ka kui 2Pac, Makaveli või lihtsalt Pac; 16. juuni 1971 Manhattan, New York13. september 1996 Las Vegas, Nevada) oli Ameerika Ühendriikide räppmuusik, näitleja, luuletaja ja ühiskonnaaktivist.

Ta on üks suurima müügieduga räppareist. Tema helikandjaid on maailmas müüdud üle 75 miljoni eksemplari.[1][2] Ta oli 2004. aasta Guinnessi rekordite raamatus kui suurima müügieduga (üle 75 miljoni albumi) räppar.[3]

Enamik Tupaci laule räägib vägivaldses keskkonnas üleskasvamisest ja geto elust – sealjuures rassismist, sotsiaalsetest probleemidest ja vahel ka kaasräpparitest. Tupaci looming paistab silma poliitilise, majandusliku ja rassilise võrdsuse taotlemise poolest ning kirjeldab elavalt uimastite ja alkoholi tarvitamist, vägivalda ja seaduserikkumisi. Paljud fännid, kriitikud ja muusikatööstuse tegelased peavad teda kõigi aegade parimaks räppariks.

2017. aastal võeti Tupac Rock'n'rolli Kuulsuste Halli liikmeks.[4]

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Lapsepõlv ja kooliiga[muuda | muuda lähteteksti]

Tupac sündis Manhattanil New Yorgis. Ta sai nime inkade revolutsionääri Tupac Amaru II järgi. Tema ema Afeni Shakur tegutses 1960ndate lõpus ja 1970ndate alguses Mustade Pantrite organisatsioonis, mis võitles mustanahaliste õiguste eest. Seetõttu kartis ta sageli oma elu pärast. Afeni kartis, et tema vaenlased võivad rünnata tema poega Tupaci, ja pere jõudis otsusele, et perekonnanime tuleb vahtada. Aasta hiljem abiellus Tupaci ema Mutulu Shakuriga.

Vargused ja probleemid hakkasid Tupaci kummitama juba varajases nooruses. Tema suurt eeskuju Elmer "Geronimo" Pratti süüdistati koolis õpetaja mõrvamises, kuigi hiljem võeti see süüdistus tagasi. Tupaci kasuisa Mutulu Shakur oli FBI 10 kõige tagaotsitavama mehe hulgas. Mutulut otsiti taga seoses oma õe Assata aitamisega, kes oli samuti Mustade Pantrite aktivist. Mutulu tabati 1986. aastal ja mõisteti vangi. Tupacil oli temast 12 aastat noorem poolõde Sekyiwa ja kasuvend Mopreme "Komani" Shakur, kes tegi hiljem kaasa ka mitmel Tupaci albumil.

12-aastaselt sai Tupac rolli afroameeriklaste näitetrupis 127th Street Ensemble. Tema kõige suurem roll oli Travis Barkeri näidendis "A Raisin in the Sun". 1984. aastal kolis perekond Baltimore'i Marylandis. Pärast Paul Lawrence'i keskkooli lõpetamist astus Tupac Baltimore'i kunstikooli, kus hakkas õppima näitlemist, džässi ja balletti. Ta osales mitmes Shakespeare'i lavastuses. Hea tantsuoskusega Tupac käis oma sõbra Dana "Mouse" Smithi vahendusel mitmel räpi- ja hiphopivõistlusel. Temast sai kooli parim jalgpallur. Tupac ei käinud küll trendikalt riides, kuid oli siiski üks populaarsemaid poisse, kuna oli tark ja õppis hästi.

1988. aasta juunis lahkus perekond Baltimore'ist ja läks elama Marin Citysse Californias. Seal lõpetas Tupac Tamplaisi keskkooli. Pärast lõpetamist liitus Tupac Ensemble'i teatritrupiga, et meelelahutusäris läbi lüüa. 1989. aastal palkas hiphopansambel Digital Underground Tupaci taustatantsijaks.

Räpikarjäär[muuda | muuda lähteteksti]

Tupaci räpikarjäär sai alguse 1990. aastal, kui ta andis välja oma esimesed riimid Digital Undergroundi albumil "This is an EP Release" ja tegi kaasa loo "Same Song" muusikavideos. Veel esines Tupac Digitali teisel albumil "Sons Of The P". Hiljem andis Tupac välja oma esimese albumi "2Pacalypse Now", mis pälvis kriitikat väga vastuoluliste laulusõnade pärast.

"2Pacalypse Now" müük ei läinud nii hästi kui tema edaspidistel albumitel. Teise albumi "Strictly 4 My N.I.G.G.A.Z." andis ta välja 1993. aastal. Suurteks hittideks said "Keep Ya Head Up" ja "I Get Around", mõlemale loole tehti ka muusikavideo.

1993. aastal asutas Tupac koos sõprade Big Syke'i ja Macadoshise'i ning oma kasuvenna Mopreme Shakuriga uue räppbändi Thug Life. Esimene ja ainus album "Thug Life Vol. 1"ilmus 26. septembril 1994. aastal. Enamiku Thug Life'i kontserte andis bänd ilma Tupacita.

1994. aasta tulistamine[muuda | muuda lähteteksti]

30. novembril 1994. aastal tulistasid kaks sõjaväemundris meest viie lasuga Shakuri Manhattanil muusikastuudios. Tupac kahtlustas hiljem teisi tuntud räppareid Sean Combsi, Andre Harrelli ja Biggie Smallsi, keda ta nägi pärast tulistamist. Samuti kahtlustas ta oma sõpra Randy "Stretch" Walkerit mõrvakatsele kaasaaitamises. Arstid tegid kindlaks, et Tupaci oli tulistatud kahel korral pähe, kahel korral kubemesse ja korra läbi käe. Kolm tundi pärast operatsiooni lahkus Tupac arstide keelust hoolimata haiglast ja järgmisel päeval tuli ta kohtusaali ratastoolis.

30. novembril 1995. aastal, täpselt aasta pärast Tupaci mõrvakatset, mõrvati Queensis Tupaci kunagine sõber Randy "Stretch" Walker.

Vangla[muuda | muuda lähteteksti]

Tupac hakkas Clinton Correctional Facility vanglas karistust kandma 14. veebruaril 1995. aastal pärast oma uue albumi "Me Against the World" avaldamist. Tupacist sai ainuke muusik, kes on olnud vanglas muusikaedetabelites esikohal. Tema album oli Billboard 200 edetabelis esikohal viis nädalat. Seda albumit müüdi esimesel kuul 240 000 eksemplari, mis on ühtlasi ka rekord räppartistide seas. Vanglakaristuse ajal abiellus Tupac oma kauaaegse pruudi Keisha Morrisega, kuigi hiljem abielu lahutati. Tupac luges vanglas palju raamatuid poliitikast ja poliitilisest strateegiast.

1995. aasta oktoobris lasti Tupac 1,4 miljoni dollari suuruse kautsjoni vastu vabaks. Enamuse kautsjonist maksis plaadifirma Death Row Records eesotsas Suge Knightiga. Tasuks pidi Tupac selle plaadifirma all andma välja kolm albumit.

Death Row Records[muuda | muuda lähteteksti]

Pärast vanglast vabanemist naasis Tupac lugude kirjutamise juurde. Ta aitas luua uue räppbändi Outlawz ja andis koos nendega välja kuulsa loo "Hit Em Up". Loo sõnad solvasid räppar Biggie Smallsi. Varsti tõi see endaga kaasa räpisõja lääne- ja idaranniku vahel. Mõlemad pooled jäid vaenlasteks kuni Tupaci surmani.

1996. aasta veebruaris andis Tupac välja neljanda sooloalbumi "All Eyez On Me". See album luges kahe albumi eest, sest seda müüdi üle 9 miljoni eksemplari. Varsti tekkisid Tupacil oma plaadifirma Makaveli asutamise mõtted. Plaadifirmasse kuulusid veel ka Outlawz, Wu-Tang Clan, Big Daddy Kane, Big Syke ja Gang Starr.

Surm[muuda | muuda lähteteksti]

Tupacit kujutav skulptuur Herfordis

7. septembril 1996 sai Tupac neli kuuli drive-by-tulistamises Las Vegases Nevadas ja suri kuus päeva hiljem hingamisteede vigastuste tõttu Las Vegase ülikooli meditsiinikeskuses.

Arstide hinnangul oli Tupacil 50% võimalus ellu jääda. Kuuendal õhtul oli tal arstide kinnitusel võimalus ellu jääda vaid 13%. Tema ema Afeni Shakur otsustas ta masinate alt vabastada ja tol õhtul Tupac Amaru Shakur suri. Ta tuhastati Peace Gardeni kalmistul Stone Mountainis Georgias.

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Stuudioalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

Postuumsed albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Muud albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Filmograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Aasta Pealkiri Roll Märkmed
1991 "Nothing but Trouble" Iseendana
1992 "Juice" Roland Bishop Esimene peaosa
1993 "Poetic Justice" Lucky Peaosas koos Janet Jacksoniga
1993 "A Different World" Piccolo Jagu "Homie Don't Ya Know Me?"
1994 "Above the Rim" Birdie Peaosas koos Duane Martiniga
1995 "Murder Was the Case" Snaiper
1996 "Bullet" Tank Esilinastus kuu pärast Tupaci surma
1997 "Gridlock'd" Ezekiel "Spoon" Whitmore Esilinastus neli kuud pärast Tupaci surma
1997 "Gang Related" Detective Jake Rodriguez Tupaci viimane filmiroll
2003 "Tupac: Resurrection" Iseendana Arhiivimaterjalid
2009 "Notorius" Iseendana Arhiivimaterjalid

Dokumentaalfilmid[muuda | muuda lähteteksti]

  • 1997 – "Tupac Shakur: Thug Immortal"
  • 1997 – "Tupac Shakur: Words Never Die" (TV)
  • 2001 – "Tupac Shakur: Before I Wake..."
  • 2001 – "Welcome to Deathrow"
  • 2002 – "Tupac Shakur: Thug Angel: The Life of an Outlaw"
  • 2002 – "Biggie & Tupac"
  • 2002 – "Tha Westside"
  • 2003 – "2Pac 4 Ever"
  • 2003 – "Tupac: Resurrection"
  • 2004 – "Tupac vs."
  • 2004 – "Tupac: The Hip Hop Genius (TV)"
  • 2006 – "So Many Years, So Many Tears"
  • 2007 – "Tupac: Assassination"

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]