Lago Maggiore

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Maggiore järv)
Lago Maggiore Arona kohal

Lago Maggiore [l'aago madž'oore] (itaalia keeles 'suurem järv') on järv Põhja-Itaalias ja Šveitsis. Järve pindala on ligikaudu 213 km², suurim sügavus 372 m ja maht 37 km³. Järv asub 193 meetri kõrgusel üle merepinna ja tema valgala on 6600 km². Järve idakallas asub Piemontes ja läänekallas Lombardias. Järve kaldal asub Šveitsi kõige madalam punkt.

Lago Maggiore on Itaalia kolmest suurest alpijärvest kõige läänepoolsem ja jääb suuruselt alla vaid Garda järvele. Järve toidavad veega Maggia, Ticino, Toce, Tresa jõgi ja mõned väiksemad jõed. Toce jõgi voolab välja Orta järvest ja Trsa jõgi Lugano järvest. Lago Maggiorest välja voolab Ticino jõgi, mis suubub Posse. Keskmiselt vahetub vesi järves 4 aastaga.

Maggiore järv on piklik, 66 km pikk ja 10 km lai. Ta ulatub Šveitsi Alpidesse. Järves on hulgaliselt saari.

Järve kaldad muudab kauniks muuhulgas tema taimestik: seal kasvavad sidrunipuud, palmid, oleandrid, kameeliad, asalead ning raudürt (ladina keeles verbena), mille järgi sai ta oma roomaaegse nime Lacus Verbanus.

Lago Maggiorel valitseb vahemereline kliima, mis on pehme nii suvel kui talvel. Kliima sobib haruldaste ja eksootiliste taimede kasvatamiseks. Järve saartele ja kaldale on rajatud hulk aedu.

Kõige külastatavam on järve läänekallas, kustkaudu pääseb paremini järve keskel asuvate nn Borromeo paradiisisaarteni, mis on nime saanud järve patrooni kardinal Carlo Borromeo järgi.

Läänekaldal asuvad Arona, Verbania, Cannobio ja Locamo linn, idakaldal Laverno ja Luino linn.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]