Maailma kõige enam külastatud kunstimuuseumide loend

Allikas: Vikipeedia
Louvre (Richelieu tiib)
Briti Muuseum, London, Ühendkuningriik
Metropolitan Museum of Art, New York City, Ameerika Ühendriigid
Rahvusgalerii, London, Ühendkuningriik
Tate Modern, London, Ühendkuningriik
Rahvusgalerii, Washington, Ameerika Ühendriigid
Orsay muuseum, Pariis, Prantsusmaa
Prado muuseum, Madriid, Hispaania
Korea Rahvusmuuseum, Seoul, Lõuna-Korea
Ermitaaž, Peterburi, Venemaa
High kunstimuuseum, Atlanta, Ameerika Ühendriigid

Alltoodud tabelis on loetletud kõige enam külastatud kunstimuuseumid maailmas (see tähendab kõiki neid muuseumeid, milles on pandud välja mistahes vormis kunstiteoseid; mõned muuseumid, nagu Loodusloo muuseum, on jäetud välja). Loend tugineb The Art Newspaper poolt koostatud ja 2011. aasta aprillis avaldatud arvudele muuseumide külastatavuse kohta.[1] Kõrgeima külastajate arvuga riik loendis on Ühendkuningriik. Kõige enam muuseumeid top 100 loendis asub Ameerika Ühendriikides.

Tabelist on jäetud välja mõned suuremad kunstimuuseumid, nagu Keelatud linn Pekingis, mida külastab igal aastal 7 miljonit inimest,[2][3] Prantsuse Ajaloomuuseum Versailles' lossis, 5 659 606 külastajaga aastas (2009),[4] Vatikani muuseumid Roomas, 5 078 004 külastajaga 2011. aastal[5] ja Rahvuslik Paleemuuseum Taipeis, 4 500 678 külastajaga 2013. aastal.[6]

Võrdluseks võib välja tuua, et Eesti kõige külastatum muuseum on Eesti Kunstimuuseum, mida külastas näiteks 2007. aastal 246 600 inimest. Kuna EKM koosneb mitmest filiaalist, siis nende kaupa on näitajad juba madalamad. Näiteks KUMU külastati sel perioodil 111 600, Kadrioru Kunstimuuseumi 66 300 ja Niguliste muuseumi 51 600 korda.[7]

Koht Muuseum Linn Riik Külastajate arv
1
Louvre Pariis Prantsusmaa Prantsusmaa 8 500 000
2
Briti Muuseum London Suurbritannia Suurbritannia 5 842 138
3
Metropolitani muuseum New York Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 5 216 988
4
Tate Modern London Suurbritannia Suurbritannia 5 061 172
5
Rahvusgalerii London Suurbritannia Suurbritannia 4 954 914
6
Rahvuslik Kunstigalerii Washington Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 4 775 114
7
New Yorgi kaasaegse kunsti muuseum New York Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 3 131 238
8
Georges-Pompidou keskus Pariis Prantsusmaa Prantsusmaa 3 130 000
9
Korea Rahvusmuuseum Seoul Lõuna-Korea Lõuna-Korea 3 067 909
10
Orsay muuseum Pariis Prantsusmaa Prantsusmaa 2 985 510
11
Prado muuseum Madrid Hispaania Hispaania 2 732 000
12
Victoria ja Alberti muuseum London Suurbritannia Suurbritannia 2 629 065
13
Ermitaaž Peterburi Venemaa Venemaa 2 490 387
14
Brasiilia panga kultuurikeskus Rio de Janeiro Brasiilia Brasiilia 2 317 772
15
Kuninganna Sofía muuseum Madrid Hispaania Hispaania 2 313 532
16
De Youngi muuseum San Francisco Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 2 043 854
17
Tōkyō Rahvuslik kunstikeskus Tōkyō Jaapan Jaapan 2 027 980
18
Rahvuslik portreegalerii London Suurbritannia Suurbritannia 1 819 442
19
Tate Britain London Suurbritannia Suurbritannia 1 665 291
20
Uffizi galerii Firenze Itaalia Itaalia 1 651 210
21
Chicago Kunstiinstituut Chicago Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 1 612 780
22
Gyeongju Rahvusmuuseum Gyeongju Lõuna-Korea Lõuna-Korea 1 491 582
23
Van Gogh'i muuseum Amsterdam Holland Holland 1 429 854
24
Picasso muuseum Barcelona Hispaania Hispaania 1 369 187
25
Akropoli muuseum Ateena Kreeka Kreeka 1 355 720
26
Quai Branly muuseum Pariis Prantsusmaa Prantsusmaa 1 326 153
27
Milano kuningapalee Milano Itaalia Itaalia 1 300 000
28
Tretjakovi galerii Moskva Venemaa Venemaa 1 297 424
29
Residenzschloss Dresden Saksamaa Saksamaa 1 286 733
30
Saatchi galerii London Suurbritannia Suurbritannia 1 271 301
31
Tōkyō Rahvusmuuseum Tōkyō Jaapan Jaapan 1 271 174
32
Brasiilia panga kultuurikeskus Brasília Brasiilia Brasiilia 1 267 146
33
Getty muuseum
Getty villa
Los Angeles Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 1 205 685
Blank.png405 710
34
Galleria dell’Accademia Firenze Itaalia Itaalia 1 170 933
35
Melbourne'i muuseum Melbourne Austraalia Austraalia 1 164 139
36
Rahvuslik Portreegalerii Washington Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 1 144 494
37
Uus muuseum Berliin Saksamaa Saksamaa 1 142 000
38
Kaunite kunstide muuseum Houston Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 1 125 000
39
Solomon R. Guggenheimi muuseum New York Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 1 105 352
40
Australian Centre for the Moving Image Melbourne Austraalia Austraalia 1 103 536
41
Smithsoniani Ameerika kunstimuuseum Washington Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 1 100 000
42
Queenslandi Kaasaegse kunsti galerii Brisbane Austraalia Austraalia 1 089 691
43
Kelvingrove'i Kunstigalerii Glasgow Suurbritannia Suurbritannia 1 070 521
44
Ashmole'i muuseum Oxford Suurbritannia Suurbritannia 1 041 310
45
Pergamoni muuseum Berliin Saksamaa Saksamaa 1 035 000
46
Kuninglik Kunstiakadeemia London Suurbritannia Suurbritannia 1 007 306
47
Kremli muuseum Moskva Venemaa Venemaa 1 006 738
48
New South Wales'i Kunstigalerii Sydney Austraalia Austraalia 1 004 404
49
Šotimaa Rahvusgalerii Edinburgh Suurbritannia Suurbritannia 969 449
50
Berardo kollektsiooni muuseum Lissabon Portugal Portugal 964 540
51
Guggenheimi muuseum Bilbaos Bilbao Hispaania Hispaania 956 417
52
Museo Nazionale di Castel Sant'Angelo Rooma Itaalia Itaalia 915 421
53
Los Angelese maakonna kunstimuuseum Los Angeles Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 914 356
54
Kaunite kunstide muuseum Boston Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 911 216
55
Amsterdami Riigimuuseum Amsterdam Holland Holland 900 000
56
Ontario Kunstigalerii Toronto Kanada Kanada 878 478
57
Victoria Rahvusgalerii International Melbourne Austraalia Austraalia 820 632
58
Brugge muuseum Bruges Belgia Belgia 860 445
59
Pariisi linna kaasaegase kunsti muuseum Pariis Prantsusmaa Prantsusmaa 849 983
60
Kataloonia Rahvuslik kunstimuuseum Barcelona Hispaania Hispaania 828 713
61
Thyssen-Bornemisza muuseum Madrid Hispaania Hispaania 821 099
62
Austraalia Rahvusgalerii Canberra Austraalia Austraalia 820 720
63
Belvedere Viin Austria Austria 812 522
64
Freeri kunstigalerii ja Arthur M. Sackleri galerii Washington Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 795 627
65
Brasiilia panga kultuurikeskus São Paulo Brasiilia Brasiilia 756 752
66
Queenslandi Kunstigalerii Brisbane Austraalia Austraalia 748 142
67
Iirimaa Rahvusgalerii Dublin Iirimaa Iirimaa 736 855
68
Serpentine'i galerii London Suurbritannia Suurbritannia 736 072
69
Birminghami Muuseum ja Kunstigalerii Birmingham Suurbritannia Suurbritannia 730 971
70
Iisraeli Muuseum Jeruusalemm Iisrael Iisrael 718 000
71
Belgia Kuninglikud Kaunite kunstide muuseumid Brüssel Belgia Belgia 715 313
72
Ian Potteri keskus: Victoria Rahvusgalerii - Australia Melbourne Austraalia Austraalia 717 676
73
San Francisco Kaasaegse kunsti muuseum San Francisco Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 700 000
74
São Paulo kunstimuuseum Sao Paulo Brasiilia Brasiilia 661 038
75
Albertina muuseum Viin Austria Austria 655 598
76
Quirinale palee Rooma Itaalia Itaalia 655 000
77
Potselanimuuseum Firenze Itaalia Itaalia 652 164
78-79
Amsterdami Ermitaaž Amsterdam Holland Holland 650 000
78-79
Pompidou-Metz'i keskus Metz Prantsusmaa Prantsusmaa 650 000
80
Istanbuli Kaasaegse kunsti muuseum Istanbul Türgi Türgi 634 900
81
Hirshhorni muuseum Washington Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 620 774
82
Tate Liverpool Liverpool Suurbritannia Suurbritannia 615 596
83
Tel Avivi Kunstimuuseum Tel Aviv Iisrael Iisrael 610 000
84
Caserta Kuningapalee Caserta Itaalia Itaalia 601 614
85
Kaunite kunstide palee Brüssel Belgia Belgia 589 345
86
Kaasaegse kunsti muuseum Sydney Austraalia Austraalia 578 913
87
Egiptuse muuseum Torino Itaalia Itaalia 576 200
88
Milano Triennaal Milano Itaalia Itaalia 559 615
89
Kunstijaloo muuseum Viin Austria Austria 559 150
90
Louisiana Humlebæk Taani Taani 525 617
91
Gongju Rahvusmuuseum Gongju Lõuna-Korea Lõuna-Korea 551 922
92
Seattle'i Kunstimuuseum Seattle Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 551 683
93
Lääne kunsti rahvusmuuseum Tōkyō Jaapan Jaapan 544 731
94
Montreali Kaunite kunstide muuseum Montreal Kanada Kanada 538 180
95
Kyōto Rahvusmuuseum Kyōto Jaapan Jaapan 532 427
96
Kaunite kunstide muuseum Budapest Ungari Ungari 525 556
97
Borghese galerii Rooma Itaalia Itaalia 518 369
98
High Kunstimuuseum Atlanta Ameerika Ühendriigid Ameerika Ühendriigid 509 000
99
São Paulo pinakoteek Sao Paulo Brasiilia Brasiilia 500 000
100
Galerie Alte Meister Dresden Saksamaa Saksamaa 490 359
101
Kaasaegse kunsti muuseum, Stockholm Stockholm Rootsi Rootsi 486 523

Märkused[muuda | redigeeri lähteteksti]

  1. "Exhibition and museum attendance figures 2010 (page 2)" (PDF). London: The Art Newspaper (April 2011). Vaadatud 17.04.2012.
  2. Asia's most-visited tourist sites
  3. World Heritage Sites with one million visitors or more
  4. N
  5. Antonio Paolucci, Director of the Vatican Museums (January 11, 2012). "Vatican Museums sold out". Vaadatud 2012-04-17. 
  6. "National Palace Museum Annual Report 2013" (PDF). National Palace Museum (April 2014). Vaadatud 5.09.2014.
  7. Kultuuripärand - muuseumid lk 10–11

Välislingid[muuda | redigeeri lähteteksti]

  • The Art Newspaper – Kunsti(aja)lehe koduleht, vaadatud 2012-04-17 (inglise keeles)