Lactobacillus fermentum ME-3

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt ME-3)
Lactobacillus fermentum ME-3
Taksonoomia
Riik Bakterid Bacteria
Hõimkond Firmicutes
Klass Bacilli
Selts Lactobacillales
Sugukond Lactobacillaceae
Perekond Laktobatsill Lactobacillus
Liik Lactobacillus fermentum
Binaarne nimetus
Lactobacillus fermentum
Beijerinck 1901

Lactobacillus fermentum ME-3 ehk piimhappebakter ME-3 (ka Helluse bakter, ME-3 bakter, DSM 14241, E-3, Lf ME-3) on patenteeritud grampositiivne probiootiline bakteritüvi.

Inimpäritolu ME-3-e bakteritüve manustamine võib avaldada seedekanalis teatud mikroorganismidele antimikroobset toimet ja teatud vabadele radikaalidele antioksüdatiivset toimet.

Lactobacillus fermentum ME-3 inhibeerib mitmeid gramnegatiivseid baktereid ja mõningal määral ka soolte siseste enterokokkide ning bakteri Staphylococcus aureus levikut.

ME-3 ei avalda toimet bakterile Helicobacter pylori ja läbi viidud katsete alusel ei pidurda Helicobacter pylori infektsiooni.

Lisaks seedeelundite süsteemi elunditele avaldavat ME-3 toimet ka veresoonkonnale vähendades veres oksüdeeritud madala tihedusega lipoproteiinide (oxLDL) taset ja vähendades seega veresoonte aterosklerootilisi muutuste tekkimise riski.

Lactobacillus fermentum ME-3 vabastab lämmastikoksiidi, mille toime arvatakse olevat antimikroobne. ME-3 komplekteerib märkimisväärsetes kogustes piimhapet ja etanooli.

Lactobacillus fermentum ME-3-e ohutust on katsetatud NIH liini hiirtel.

In vivo' hiirkatsete käigus suurendas manustatud ME-3 põletikuvastase tsütokiini IL-10 taseme tõusu soole- ja maksakoes, indikeerides ME-3-e immunomodulaarset toimet.

Bakterit Lactobacillus fermentum ME-3-e sisaldavad mitmed Tere ASi piimatooted[1] ja Prantsuse firma VF Bioscience on alustanud seda bakteritüve sisaldavate toodete turustamist üle maailma.[2]

Lactobacillus fermentum ME-3-e avastasid 1-aastase terve Tartu lapse soolestikust 1995. aastal Tartu Ülikooli teadlased Marika Mikelsaare ja Mihkel Zilmeri juhtimisel.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tooted Tere. Hellus
  2. Sven Paulus: "Tartus avastatud ME-3 bakter teeb prantslaste abiga maailmas võidukäiku" ERR Novaator, 30. aprill 2015
  3. TERE AS (10.04.2008). "ME-3". TERE ASi veebileht. Originaali arhiivikoopia seisuga 29.06.2013. Vaadatud 03.09.2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]