Mihkel Zilmer

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt M. Zilmer)
 See artikkel räägib arstiteadlasest; helilooja kohta vaata artiklit Mihkel Zilmer (helilooja).

Mihkel Zilmer (sündinud 15. detsembril 1948) on meditsiinibiokeemik, arstiteadlane ja teaduse populariseerija.

Elukäik[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on lõpetanud 1971. aastal Tartu Riikliku Ülikooli biokeemikuna (bioloogia-geograafia teaduskonna ja arstiteaduskonna vahelise eriprogrammi alusel). 1992. aastal sai ta meditsiinidoktori teaduskraadi.

1992. aastast on ta Tartu Ülikooli arstiteaduskonna professor, 2003. aastast meditsiinilise biokeemia professor. 1994. aastast on ta Tartu Ülikooli arstiteaduskonna biokeemia instituudi juhataja, 2013. aastast arstiteaduskonna bio- ja siirdemeditsiini instituudi biokeemia osakonna juhataja.

Aastatel 2014–2023 kuulus ta Tartu Ülikooli senatisse.

Mihkel Zilmer on kodumaise ravimifirma Premio teaduskomitee juhtliige[1] ning on nõustanud Eesti tippsportlasi teadus- ja ainevahetuspõhise toitumise alal. Ta on kirjutanud kümneid aimeraamatuid ja sadu üldharivaid toitumisalaseid artikleid.

2021. aastal asutas ta koos Vambola Lepinguga kodanike vabatahtliku ühendusena seltsingu Normaalne Söömine.[2]

Teadustegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Mihkel Zilmeri teadustöö on hõlmanud järgmisi valdkondi: haiguste patogeneesi/ravi nüüdisaegsed (sh ka inimese ainevahetuspõhise toitumisega seotud) mehhanismid, uudsete biomolekulide disain ja biokeemilis-neurokeemiline skriinimine, transgeensed ja antisense-tehnoloogiad; metaboloomika; ajukoe Na-pumba regulatsioon; peptiidid kui perspektiivsed protektormolekulid, knock-out-süsteem ja bioaktiivsed ühendid jne. Funktsionaalse toitumise vallas on ta uurinud eeskätt ohutust, probiootikume, prebiootikume ja sünbiootikume.

Tema töörühm kuulub teaduse tippkeskuse The Centre of Excellence for Genomics and Translational Medicine koosseisu. On juhendanud 31 doktoritööd (mitu tema õpilast on nüüdseks professorid). Üle 20 patendi (Eesti, Euroopa, Vene Föderatsioon, USA, Jaapan, Hiina jt) autor. Oksüdatiivse stressi ja meditsiinilise metaboloomika siirdemeditsiiniliste uuringute algataja Eestis.

Loometegevus[muuda | muuda lähteteksti]

Õpikud, aimeteosed ja meedia[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on rohkem kui 25 meditsiinilise (inimorganismi) biokeemia- ja tervisliku toitumise õpiku ja muu aimeraamatu autor ("Meditsiiniline biokeemia", "Vitamiinid", "Mineraalained", "Normaalne söömine", "Normaalne joomine", “Inimkeha metabolism", "10 tehismagustajat", "Söömise ja liikumise soovitused eakamatele", Tasakaalustaja" jt).

Ta on kaasautorina kirjutanud nn normaalsuse triloogia, kuhu kuuluvad raamatud "Normaalne söömine" ja "Normaalne joomine". Kolmas osa, "Normaalne abielu või nüüdisaegsed pandeemilised mutatsioonid", ilmus 2021. aasta novembris Terviselehes.[3]

Lisaks on ta kirjutanud sadu toitumisalaseid artikleid, mis on mõeldud kõige laiema lugejaskonna harimiseks. Eriti populaarsed olid tema ja bioloog Urmas Kokassaare ühistöös sündinud aimeartiklid, mida ilmus eestikeelsetes ajakirjandusväljaannetes rohkesti eriti 1980. ja 1990. aastatel.[4]

Toitumisteemade biokeemia aspekte on ta tutvustanud ka paljudes Vikerraadio teadus- ja elukeskkonnasaadetes.[5]

Muusika[muuda | muuda lähteteksti]

Ta on kuulunud ühenduse ja ansambli Rajacas koosseisu alates selle esimesest lainest 1966. aastal. Kirjutanud laule, näiteks "Eestimaa (Tuhanded külad)", "Armsas Tartus vana ülikool", "Ikka lühemaks jääb meie luule", "Lapsed – lõputu lugu", "Hingelaul", "Maailma tahmunud peeglites", "Kodukülad", "Noppeid õdusast Tartu linnast (1970/2024)", "Viiuliharjutus Presidendile" (2024) jt.

Loominguline kreedo[muuda | muuda lähteteksti]

Mihkel Zilmeri moto on olnud "Targemaks ning seeläbi võrdsemaks ja tasakaalustatumaks muudab inimesi nende süsteemne harimine".[6]

Tema kreedot väljendab ka tema kaasasutatud seltsingu Normaalne Söömine tegevuse lõpptähtajaks märgitu: "Seltsing tegutseb, kuni ülemaailmselt saavutatakse süsinikuneutraalsus."[7]

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Tema abikaasa on Kersti Zilmer. Neil on kolm last (Chris Pruunsild, Kristel Zilmer, Mihkel Zilmer jr). Mihkel Zilmeri poeg Mihkel Zilmer on helilooja, vend Kaarel Zilmer on spordipedagoog ja -tegelane.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Premio teaduskomitee juhtliikmed Ettevõtte Premio koduleht. Vaadatud 07.03.2024.
  2. Seltsing Normaalne Söömine Seltsingu leping veebisaidil Rajacas.com. 11.07.2021.
  3. Raamatud Rajacas.com. Vaadatud 07.03.2023.
  4. "Vitamiinid". Raamatututvustus ajalehes Linnaleht. 11.05.2007.
  5. Mihkel Zilmeri saateid Vikerraadios Vikerraadio koduleht. Vaadatud 10.03.2024.
  6. Valud ja ülemiste hingamisteede infektsioonid? Õhtuleht.ee, 07.03.2024.
  7. Seltsing Normaalne Söömine Seltsingu leping veebisaidil Rajacas.com. 11.07.2021.
  8. Teenetemärkide kavaleride andmekogu – 1551
  9. "Tartu Ülikooli suure medali kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 9.12.2022.
  10. "Eesti teaduse populariseerimise elutööpreemia pälvis Mihkel Zilmer" ERR Novaator, 21. november 2018.
  11. "Tartu Ülikooli aumärgi kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 9.12.2022.
  12. "Teenetemärgi "100 semestrit Tartu Ülikoolis" kavalerid". Tartu Ülikool. Vaadatud 9.12.2022.
  13. "Valitsus kuulutas välja riiklike teaduspreemiate laureaadid" Postimees, 9. veebruar 2023

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]