Mängurool

Allikas: Vikipeedia
InterAct V-Thunder Racing Wheel GameCube'ile

Mängurool (inglise keeles racing wheel) on mängukonsooli või arvuti sisendseade, mille abil püütakse luua võimalikult elutruu sõidukogemus. Enamik seesuguseid sisendseadmeid sarnaneb võidusõiduauto rooliga. Tavaliselt on kaasas seade nii pedaalide simuleerimiseks kui ka käikude vahetamiseks. Mänguroolidel on erinev arv nuppe, mille funktsioone saab kasutaja muuta.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Esimesed mänguroolid ilmusid Nintendo 64 ja PlayStationi konsoolidele. Hiljem hakati tootma ka teiste konsoolide ja arvutite jaoks mõeldud roole.

Kasutusviisid[muuda | muuda lähteteksti]

Nunchuk, Wii Remote ja randmepael

Odavamate roolide keeramisnurk on 180–270 kraadi, kallimatel ulatub see 900 kraadini (2,5 täispööret) või üle selle. Eriliseks võib pidada Nintendo Wii jaoks mõeldud mängurooli, mis vahetab konsooliga informatsiooni kasutades modifitseeritud originaalpulti.

Jõu tagasiside süsteemid mänguroolides[muuda | muuda lähteteksti]

Jõu tagasiside on tõuke või takistuse tekitamine sisend- või väljundseadmes. [1]

Võimalikult elutruu sõidukogemuse loomiseks on mänguroolidel kasutusel erinevad tagasisidesüsteemid rooli keeramisel avalduva takistusjõu simuleerimiseks.

Lihtsaim tagasiside[muuda | muuda lähteteksti]

Odavamatel roolidel kasutatakse keeramisnurgast sõltuvat takistust, mis kasvab nurga suurenedes [2]. Selliste roolide suurim keeramisnurk on tavaliselt maksimaalselt 270 kraadi [2]. Sellise süsteemi mõju määrab ainult riistvara. Tarkvaraliselt tagasiside intensiivsust muuta ei saa.

Wii mängupuldi ümbris

Hammasratastega tagasiside[muuda | muuda lähteteksti]

Edasiarenduseks võib pidada hammasratastel põhinevat tagasisidesüsteemi. Kasutatakse mootorit, mille jõuülekannet suurendatakse hammasrataste abil. Hammasratas on seega mootori poolt avalduva jõu vahendaja roolini. Selle süsteemi puudusteks on ebatäpsus ja lärmakus, mis tuleneb hammasrataste pöörlemisest. [2]

Rihmülekandega tagasiside[muuda | muuda lähteteksti]

2010. aastatel hakkas turule jõudma erinevaid mänguroole, mille tagasiside põhines rihmülekandel. Hammasrataste asemel on mootori ja rooli vahel rihm, mis võimendab mootori jõudu. Selle süsteemi eeliseks on suurem jõuülekanne roolile, olles seejuures sujuvam ja vaiksem hammasratastega süsteemist. [2]

Otsese ajamiga mootor[muuda | muuda lähteteksti]

Kompromissideta tagasisidet pakub otsese ajamiga mootor. Erinevalt eelnevatest süsteemidest, kus mootori jõud ei olnud piisav, on sellel kasutusel suuremat ja võimsamat mootorit, mis on otse rooli külge ühendatud. Selline süsteem on kallim, kuid pakub kõige kiiremat, võimsamat ja sujuvamat tagasisidet. [2]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Windows Corporation (10. september 2011). "Force Feedback". Windowsi dokumentatsioon. Vaadatud 8.05.2021.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 Marsh, William (20. märts 2020). "Sim Racing Wheel Buyer's Guide – 2020 Edition". Sim Racing Paddock. Vaadatud 8.05.2021.