Mägitundra

Allikas: Vikipeedia
Mägitundra Boulderi ahelikus

Mägitundra ehk alpiinne tundra on tundrasarnane kõrgel mägedes paiknev kõrgusvööde, milles ei kasva puud.

Mullad on kivirohked ja rähalised. Vöötme alaosas kasvavad põõsad, kõrgemal padjakujulised puhmad ja mõned rohttaimed, samblad ja samblikud. Vöötme ülaosas kasvavad kaart- ja koorsamblikud, hõredad padjakujulised puhmad ja samblad kivipuistute vahel.

Mägitundravöötme kõrgus sõltub laiuskraadist. Suured mägitundra alad on Kordiljeeride põhjaosas, Andide lõunaosas, Skandinaavia mäestikus, Uurali mäestikus, Koola poolsaarel, Tian Shanis, Kirde-Siberis ja Tiibeti kiltmaal.

Mägitundral on võrreldes arktilise tundraga oluline erinevus: arktilise tundra pinnas on kogu aasta jooksul kas lume all või sulaveest märg, aga mägitundrast voolab lumesulavesi ära ja sellepärast on mägitundra pinnas lumevabal ajal märksa kuivem kui arktilise tundra pinnas. Teine erinevus on õhurõhus: kõrgel mägedes on see hulga madalam kui meretaseme lähedal, kus suur osa arktilisest tundrast paikneb. Kolmandaks, mägitundrad paiknevad madalamatel laiustel ja sellepärast on seal päikesevalgust palju rohkem kui arktilises tundras.