Lloydminster

Allikas: Vikipeedia
Lloydminster

inglise Lloydminster
prantsuse Lloydminster
Pindala 41,53 km²
Elanikke 31 410 (2016)

Koordinaadid 53° 17′ N, 110° 0′ W
Lloydminster (Saskatchewan)
Lloydminster
Piiritähised 50. avenüül

Lloydminster on linn Kanadas Saskatchewani provintsi ja Alberta provintsi piiril. Provintsipiir kulgeb kesklinnas mööda 50. avenüüd.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Linna asutasid 1903 Briti kolonistid. Linn sai nime anglikaani piiskopi George Exton Lloydi järgi, kes aitas linna asutada. Lloyd oli tugevasti vastu mittebrittide immigratsioonile Kanadasse ja Lloydminsteri esimesed asunikud olid kõik otse Suurbritanniast tulnud. Esialgu organiseeris inimeste elamaasumise Kanadasse Isaac Montgomery Barr, aga see ränne oli halvasti ette valmistatud ja teostatud ning lõppes peaaegu katastroofiliselt. Reisi lõpus lõi osa pettunud koloniste Lloydi juhtimisel Barrist lahku ja asutas praeguse Lloydminsteri. Lloydi juhtimisel kehtestati kogu Lloydminsteris kuiv seadus.

1903. aastal kuulus see ala Loodealadele. Lloydminster asutati otse neljanda meridiaani peale. See meridiaan oli plaanitud kokku langema 110. läänepikkuskraadiga, aga tollaste ebatäpsete mõõtmismeetodite tõttu asus see meridiaan mõnesaja meetri võrra 110. pikkuskraadist lääne pool.

Tollal oli selge, et Loodeterritooriumist eraldatakse umbkaudu tänapäevaste Alberta ja Saskatcewani provintsi maa-ala ja selle põhjal moodustatakse uus provints, kuid ümberasujad ei teadnud, et föderaalvalitsus kavatseb sellele territooriumile rajada koguni kaks provintsi, mille omavaheliseks piiriks plaanitakse neljandat meridiaani. Kui nad oleksid seda teadnud, ega nad siis oleks asulat täpselt neljanda meridiaani peale teinud.

Alberta ja Saskatchewani provints loodi 1905 ja nende piiriks saigi neljas meridiaan, mis poolitas Lloydminsteri. Asula elanikud esitasid palvekirja osariikide vahelist piiri muuta, nii et kogu asula jääks Saskatchewani, aga seda ei rahuldatud.

Järgmise veerand sajandi jooksul moodustas Lloydminster kaks kohalikku omavalitsust (town). Alles 1930 nõustusid Alberta ja Saskatchewani provints nende ühendamisega mõlema provintsi ühise halduse all. 1958 sai see omavalitsus linna õigused, jällegi mõlemas provintsis ühiselt.

Selleks, et paremini tähistada Lloydminsteri erilist staatust kahes provintsis, püstitati linna südamesse 1994 neli 100 jala kõrgust piiritähist.

Kunagi elas enamik Lloydminsteri elanikest Saskatchewanis. Rahvastiku suurenemise käigus on see suhe ammu vastupidiseks muutunud. Linnavalitsuse hoone asus aastani 2000 Saskatchewanis, aga siis koliti Albertasse. 2006. aasta rahvaloenduse andmeil elas linna 24 028 elanikust 66% Albertas ja 34% Saskatchewanis.

Oluline majandusharu on naftatööstus. Linna ümbruses asuvad naftapuuraugud.

Kliima[muuda | muuda lähteteksti]

Lloydminsteris on kontinentaalne parasvöötme kliima.

Aasta keskmine õhutemperatuur on Lloydminsteris +1,9 °C. Kõige soojemad kuud on juuli (keskmiselt +16,6 °C) ja august (+15,9 °C). Kõige külmemad kuud on jaanuar (–14,5 °C) ja detsember (–13,3 °C). Kõige kõrgemad temperatuurid on mõõdetud augustis (+37,4 °C) ja juulis (+36,8 °C). Kõige madalamad absoluutsed maksimumid on jaanuaris (+8,2 °C) ja veebruaris (+8,6 °C). Kõige madalamad temperatuurid on mõõdetud veebruaris (–42,5 °C) ja detsembris (–40,7 °C). Juuli kõige madalam temperatuur on +2,9 °C, kõigil ülejäänud kuudel on täheldatud öökülma (augustis –1,8 °C).

Aastas on sademeid keskmiselt 408 mm. Kõige märjemad on suvekuud: juulis on sademeid keskmiselt 81 mm ja juunis 68 mm. Kõige kuivemad on talvekuud: veebruaris on sademeid keskmiselt 11 mm ja märtsis 13 mm.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]