Liivapritsitööd

Allikas: Vikipeedia

Liivapritsitööd ehk liivapritsimine on pinnatöötlus liivapritsiga.

Liivapritsiga puhastatakse tavaliselt vanemaid pindu enne renoveerimist ja eeltööna tööstuslike pindade värvimisel. Pritsimise tagajärjel muutub pind karedaks, mis aitab värvil paremini pinnaga haakuda. Konkreetsest pinnast ja objekti asukohast sõltub, kas puhastustöödeks sobib kuivliivapritsi või märgliivapritsi meetod.

Kuivliivapritsitööde käigus puhastatakse pinnad abrasiivi ja suruõhuga ning pinnalt eemaldatakse rooste ja vana värv. Kuivliivaprits võimaldab puhastada kivi, tellist, betooni, palki ja metallkonstruktsioone. Pindade puhastamist suruõhujoas liiva ja veega nimetatakse märgliivapritsiks. Pärast pinna puhastust tehakse survepesuga järelloputus. Märgliivaprits on leidnud kasutust peamiselt ehituses, kus töö käigus tekib vähem tolmu. Kuna märgliivapritsitööd on eelkõige tolmuvabad, siis sobib see meetod kohtades, kus tolm on segavaks teguriks.

Roostetanud metallkonstruktsioonide liivapritsiga puhastamine on laiemalt levinud laevade ja sadamaehitiste, viaduktide ja sildade ning metalldetailide liivapritsiga puhastamisel roostest ja mustusest.