Liffey

Allikas: Vikipeedia
Liffey kaldapealne ja O'Connelli sild Dublinis

Liffey (iiri keeles An Life) on jõgi Iirimaal, mis voolab läbi Iiri Vabariigi pealinna Dublini kesklinna. Selle suuremad harujõed on Dodder, Poddle ja Camac. Jõgi annab suure osa Dublini joogiveest ning pakub lähikonna elanikele lõõgastusvõimalusi. Selle pikkus on umbes 125 km, lähte kõrgus merepinnast umbes 500 m (suurem osa jõest jääb 0–30 m üle merepinna) ning keskmine vooluhulk 13,8 m3/s (3,7 augustis, 29,8 detsembris).

Suures osas on Liffey laevatatav. Dublini jaoks on see olnud tähtis kaubatee juba alates viikingiajast. Shannoni jõega ühendavad Liffeyt Grand Canal ja Royal Canal.

Nimi[muuda | muuda lähteteksti]

Jõe varasem nimi oli An Ruirthech ("kiire jooksja").[1] Sõna Liphe (või Life) viitas algselt tasandikule, mida jõgi läbib, kuid kandus ajapikku üle jõele endale.[2] Inglise keeles tunti seda ka Anna Liffey nime all[3], mis tuleneb tõenäoliselt iirikeelsest fraasist Abhainn na Life ehk 'Liffey jõgi'.[4]

Jõestik[muuda | muuda lähteteksti]

Liffey saab alguse Liffey Headi soos Kippure'i ja Tonduffi vahel Wicklow' mägedes, moodustudes paljudest ojadest. See kulgeb umbes 125 km pikkuselt läbi Wicklow', Kildare'i ja Dublini krahvkonna ning suubub Iiri merre Dublini lahe keskel, kus selle suue jääb joonele Baily majaka ja Muglini kaljude vahel.

Jõgi ületab Wicklow' ja Kildare'i krahvkonna piiri Poulaphouca lähedal ja jõuab Kildare'ist Dublini krahvkonda Leixlipis. Suurem osa Liffeyst jääb Kildare'i.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Dublin Castle – Prehistoric Dublin – Chapter 1". Originaali arhiivikoopia seisuga 28. jaanuar 2010. Vaadatud 17. jaanuaril 2014. {{cite web}}: vigane väärtus: |df=yes (juhend)
  2. Byrne, F. J. 1973. Irish Kings and High-Kings. Dublin. p.150
  3. Nagu võib näha 1831. aastal avaldatud gravüüri pealkirjast.
  4. "Seanad Éireann – Vol 159, May, 1999 – Motion on National Archives – David Norris (senator and Trinity lecturer) referencing Georgian Society records". Originaali arhiivikoopia seisuga 23. september 2012. Vaadatud 17. jaanuaril 2014.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]