Lhalung Pelgi Dorzi

Allikas: Vikipeedia

Palgyi Dordže (Palgyi Dorje), (dPal-gyi-rdo-rdzhe)

Munk lootosel. V. Väärtnöu illustratsioon

Kuningas LangDarma (Glang-dar-ma) valitsemise (836–842) ajal, ta oli ise böni pooldaja alustati punamütsikeste suhtes kohe pogromme.

LangDarma võttis nyingmapa kloostritele kuuluva vara, sundis budiste üle minema böni usku. Seni rahulikult õpetusega tegelenud nyingmalased, keda kõik valitsejad olid siiani soosinud, sattusid raske põlu alla kuningakojas.

Probleem lahendati kiiresti 841. aastal nyingma poolt. Leiti vabatahtlik nende väheste munkade hulgast, kes alles veel olid jäänud, kes pidi sooritama poliitilise pääste operatsiooni. Selleks vabatahtlikuks osutus Lhalung Palgi Dorzi. Lhalung Palgi Dorzi määris enda ja musta hobuse tuhaga kokku, kappas kuningas LangDarma ette, kes oli kaaskonnaga tsamil (jumaluste auks korraldatav religioosne tants), kus püha snaiper tulistas vibuga 3 noolt LangDarmale keresse. Kuningas lartsatas surnult maha ja mõrtsukas laama Palgi Dorzi kihutas üritusel tekkinud segadust kasutades hobusega jõkke, kus vesi pesi tuha maha, teispool jõge ronis kaldale juba mustal hobusel ratsanik, keda tagaajajad enam kätte ei saanud. Palgi Dorzi kihutas aga Drag Yerpa kloostrisse, kust ta ise pärit oli. Nyingmapa oli edukalt sooritanud enda esimese poliitilise mõrva, mis lõppes edukalt. LangDarma valitsemisaeg oli lühike (836–842). Hiljem olid noored nyingma mungad Palgi Dorzi poole pöördunud palvega saata pühitsust raevukate jaoks. Palgi Dorzi keeldus ja ülejäänud elu veetis ta üksi koopas. Ajast, mil see tapmine toimus on osa nyingma rituaalidest saanud rikkamaks ühe instrumendi võrra. Nyingma hakkas kasutama vibunooli kui ritaal-esemeid.

Bhutanis siiani avalikel rituaalidel õnnistavad laamad rahvast nooltega. (Ten da, Tshe da, La da, Da dar ja Chhe mar) kaitse eesmärgil on nool rituaalis ka lapse sünni puhul. See kuninga tapmine jättis sügava jälje Nyingmaa ajalukku ja praktikasse.

Mongolitel on legend, kus Lhalung Palgi Dorzi oli mongol nimega Lalam-baldorzij ja kuninga nimeks oli Langdrom.

Õpetatud laama Lalam-baldorjj saabus Bat Khan Uul-i ja mediteeris seal pikalt enne kui võttis ette kuninga tapmise. Selles versioonis on tegu Gelugi mitte nyingmapa laamaga.

On veel üks loo versioon olemas, kus Palgyi Dordze oli taas siia ilma sündides mongolite esimese Bogdoo Zanabazari juures teenistuses olnud pikki aastaid.

Tänu LangDarma poolsele tegevusele, mis suunatud budistide vastu, jooksid paljud punamütsikesd Hiinasse ja Mongooliasse, kus budism tänu neile levis kohaliku rahva hulgas koos selle LangDarma tapmise looga, mida põgenikud endaga kaasa tõid.