Les Paul

Allikas: Vikipeedia
Les Paul
Sünniaeg 9. juuni 1915
Surmaaeg 12. august 2009, 13. august 2009, 11. august 2009 (94-aastaselt)
White Plains
Autasud Rock'n'rolli Kuulsuste Hall
Koduleht https://www.les-paul.com/

Les Paul; kodanikunimega Lester William Polsfuss (9. juuni 1915 Wisconsin13. august 2009 New York), oli USA muusik ning üks elektrikitarri loojaid. Samuti võttis ta kasutusele uuenduslikke helisalvestusvõtteid.

Les Paul sündis saksa päritolu vanemate George ja Evelyn Polsfussi pojana. Vanemad lahutasid, kui Les oli väike.

Les huvitus muusikast 8-aastaselt, kui hakkas mängima suupilli. Pärast katset õppida bandžot jäi ta kitarri juurde. Sel ajal tegi ta esimese leiutise, kaelaskantava suupillihoidiku, mis võimaldas tal suupilli mängida, käed vabad, ja saata end ühtlasi kitarril. Suupillihoidikut toodetakse tänapäevani tema esialgsel kujul.

13-aastaselt hakkas Les esinema poolelukutselise kantrilaulja, suupillimängija ja kitarristina. 17-aastaselt langes ta keskkoolist välja. Varsti pärast seda läks ta Saint Louises raadioansamblisse.

Les Paul (2004)

Les Paul saavutas tuntuse 1930. aastatel džässkitarristina. Aastal 1938 moodustas ta koos Jim Atkinsi ja Ernie Newtoniga bändi The Les Paul Trio. Tema läbimurdeks sai esinemine Nat King Cole'i kõrval. Hiljem esines ta veel koos Louis Armstrongi ja Bing Crosbyga [1].

Tema järgi on nimetatud üks populaarsemaid kitarrimudeleid Gibson Les Paul, mille üks loojaid ta koos Ted McCartyga oli.

Tunnustus[muuda | muuda lähteteksti]

Isiklikku[muuda | muuda lähteteksti]

Les abiellus 1938. aastal Virginia Webbiga. Neil sündis kaks poega: Les juunior (1941) ja Lester (1944). Paar lahutas abielu 1949. aastal. Samal aastal abiellus Les Mary Fordiga (sündinud Colleen Summers). Nad lapsendasid tütre Mary (1958) ja järgmisel aastal sündis neil poeg Robert. Seegi abielu lõppes 1963. aastal lahutusega.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]