Leipzigi Gewandhaus-orkester

Allikas: Vikipeedia

Leipzigi Gewandhaus-orkester (saksa keeles Gewandhausorchester Leipzig, ka Gewandhausorchester) on kuulus orkester Saksamaal, Leipzigis, üks vanimaid orkestreid maailmas, asutatud 1743. aastal. Sel aastal hakkas 16 kaupmeest rahastama 16 muusiku tegevust. Aastal 1781 kolis orkester Leipzigi riidekaupmeeste messihoonesse (Tuchwarenhändler ehk Gewandhaus) ning sellest ajast pärinebki nimetus Gewandhausorchester.

Üleeuroopaline kuulsus on orkestril ajast, mil Gewandhaus-orkestri kapellmeistriks (peadirigendiks) sai Felix Mendelssohn Bartholdy. Aastal 1840 sai orkester linnaorkestriks (Stadtorchester) kohustusega regulaarselt mängida raekojas ning kahes peakirikus (Tooma kirikus ja Nikolai kirikus).

Uueks kontserdipaigaks sai aastal 1884 muusikakvartalis uus uhke maja suure saali (1500 kohaga) ning väikse saaliga (500 kohaga), mida on tihti võrreldud Wiener Musikvereiniga. Nimetatud hoone sai tugevasti kannatada Teises maailmasõjas 1944 ning lammutati aastal 1968, protestist hoolimata. Aastatel 19461980 oli orkestri põhiline kontserdisaal Kongresshalle am Zoo Leipzigis.

Aastal 1981 koliti uude, moodsasse, hea akustikaga kontserdisaali (arhitekt Rudolf Skoda). Hoone asub Leipzigi vanalinna lähedal ooperimaja vastas. Selles on suur, amfiteatri eeskujul ehitatud ligi 2000 kohaga saal ning väike, Mendelssohni-nimeline saal ligi 500 kuulajale.

Gewandhaus-orkester annab aastas umbes 48 kontserti, 12 kammermuusikaõhtut ja üle 20 erakorralise kontserdi, lisaks mängitakse ooperis ja Tooma kirikus. Sellepärast on orkestril umbes kahe orkestri suurune koosseis.

Gewandhaus-orkestri dirigente (Gewandhauskapellmeister):

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]