Lehetäi (romaan)

Allikas: Vikipeedia

"Lehetäi" (vene keeles "Тля") on 1949. aastal kirjutatud ja 1964. aastal kirjastuse Sovetskaja Rossija avaldatud Ivan Ševtsovi romaan.

Väljaandes "Soviet and East European Abstracts Series" on märgitud, et romaan "Lehetäi" "kutsus esile tõelise kirjandusliku skandaali Moskvas, arvestades autori vulgaarseid rünnakuid kunstimaailma vastu"[1]. Romaan kujutavat vene kunstnike-realistide võitlust juutide-formalistidega[2].

Kriitika[muuda | muuda lähteteksti]

Ševtsovi romaani on mainitud "Lühikese kirjandusentsüklopeedia" artiklis "Paskvill"[viide?]. Aleksandr Jakovlev oma palju tähelepanu pälvinud artiklis "Antihistorismi vastu" («Против антиисторизма» (1972)), rääkides "intelligentsi vastu suunatud nihilistliku suhtumise lubamatusest", mainis ka Ivan Ševtsovi "hüsteerilisi kirjutisi"[3]. Autorit on süüdistatud ka antisemitismis ja antiintellektualismis.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. «… caused a real literary scandal in Moscow because of the author’s vulgar attacks on the world of art» - Soviet and East European Abstracts Series. — 1970, — issues 1—2. — P. 8.
  2. http://rulife.ru/mode/article/427/
  3. А. Н. Яковлев. Против антиисторизма

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]