Launceston Elliot

Allikas: Vikipeedia
Launceston Elliot
Launceston Elliot
Isikuandmed
Riik Suurbritannia
Sünniaeg 9. juuni 1874
Sünnikoht India
Surmaaeg 8. august 1930 (56-aastaselt)
Surmakoht Austraalia
Medalid
Olümpiamängud
Kuld 1896 ühe käega tõstmine
Hõbe 1896 kahe käega tõstmine

Launceston Elliot (9. juuni 1874 India8. august 1930 Austraalia) oli Suurbritannia sportlane, 1896. aasta suveolümpiamängude olümpiavõitja ja -hõbe, Suurbritannia esimene olümpiavõitja.

Tema vanemad olid aadlikud, kes töötasid Indias ja naasid 1887 Inglismaale.

Elliotist sai Eugen Sandow' õpilane ja ta osales juba 1891 Suurbritannia esimestel meistrivõistlustel tõstmises. Aastal 1894 tuli ta juba Suurbritannia meistriks.

Ta oli suurt kasvu, blond, ilusa ja harmoonilise kehaehitusega ning seetõttu üks publiku lemmikuid. Ateena ajakirjanduses nimetati teda liikluse reguleerijaks, sest inimesed jäid tänaval teda nähes vaimustusest seisma. Olümpiamängude ametlik aruanne teatas: "See noor härrasmees kutsus oma ebatavalise välimusega esile üldist imetlust. Ta oli imposantne, heade proportsioonidega, pikk ning tema jume ja juuksed olid üllatavalt heledad."

Elliot saavutas olümpiamängudel 7. aprillil 1896 kahe käega tõstmises hõbeda (111,5 kg), saades võrdse tulemuse taanlase Viggo Jenseniga. Kohtunikud eelistasid häältega 3:2 taanlast parema stiili tõttu. Ent kohe järgnenud ühe käega tõstmises saavutas Elliott 71 kg Jenseni 57 kg vastu ja tuli vaieldamatult võitjaks.

Teistel aladel nii hästi ei läinud. Eelmisel päeval, 6. aprillil, jäi Elliott 100 m jooksu eeljooksus kolmandaks ega pääsenud finaali. 400 m jooksus ta registreerus, ent ei osalenud. 10. aprillil peetud Kreeka-Rooma maadluse turniiril sai ta endast lühema ja kergema Carl Schuhmanni vastu mõne minutiga seljakaotuse ning langes välja, jagades 5 võistleja seas 4.–5. kohta. Samal päeval peetud köieronimises jäi ta 5 võistleja seas viimaseks.

Tõstjana tuli ta edaspidi veel mitu korda Briti meistriks ja ületas Suurbritannia rekordeid.

Aastal 1905 hakkas ta elukutseliseks.

Aastal 1923 kolis Elliott Austraaliasse Melbourne'i.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]