Lampedusa

Allikas: Vikipeedia
Lampedusa lõunarannik

Lampedusa on saar Vahemeres, Pelagie saarte suurim saar. Ta asub 205 km kaugusel lõunas Sitsiiliast ja 113 km kaugusel idas Tuneesiast.

Lampedusa kuulub poliitiliselt Euroopasse, täpsemalt Itaalia Agrigento provintsi, ent loodusgeograafiliselt Aafrikasse, sest meri saare ja mandri vahel ei lähe sügavamaks kui 120 m. Saare pindala on 20 km².

Lampedusa vald hõlmab ka 45 km kirdes asuva Linosa ja 17 km loodes asuva Lampione saare. Esimene neist on asustatud (450 elanikku), teisel asub vaid automaatne tuletorn. Valla ametlik nimi on Lampedusa ja Linosa. Vallas on 5300 elanikku.

Lampedusal ei ole teisi veeallikaid peale vihma, mida ei saja just palju (300 mm aastas). Elanike peamised elatusallikad on kalandus, põllumajandus ja turism. Saarel on ka USA rannavalvejaam.

Lampedusat Sitsiiliaga ühendavad praamid käivad Agrigento provintsist Porto Empedocle sadamast. Lampedusal on ka väike lennujaam, mis töötab peamiselt suvel.

Veel 1834. aastal oli saar asustamata.

15. aprillil 1986 tulistas Liibüa paar Scud-raketti USA rannavalvejaama pihta kättemaksuks selle eest, et ameeriklased Tripolit ja Benghazit pommitasid.

Viimastel aastatel on saar Euroopa Liitu pääseda soovivate illegaalsete immigrantide peamisi sihtpunkte. Itaalia on sõlminud Liibüaga kokkuleppe, et kõik põgenikud Lampedusalt toimetatakse kiiresti Liibüasse.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]