Lac la Ronge

Allikas: Vikipeedia
Väike saar järves

Lac la Ronge on liustikujärv Kanadas Saskatchewani provintsis. Järv on provintsis suuruselt viies. Arvatakse, et järv on nime saanud nime kobraste näritud pajude järgi (ronger on prantsuse keeles 'närima').

Järv asub Prince Alberti linnast 250 kilomeetrit põhja pool. La Ronge'i, Air Ronge'i ja Lac La Ronge First Nationi asulad on järve läänekaldal. Järv ja selle ümbrus on populaarne puhkepaik. Järvel käiakse kalastamas, paadi ja kanuuga sõitmas ning järve kallastel on ka matkarajad.

1966. aastal ehitati järvest välja voolavale Churchilli jõele Lac la Ronge'i tamm (kaldapealne betoontamm), et reguleerida järve veetaset. Tamm on 3,1 meetrit kõrge ja sellel on neli väravat. 2007. aastal paigaldati tammile ka kalatrepp.[1]

Lac La Ronge'i provintsi park[muuda | muuda lähteteksti]

Lac La Ronge'i provintsi park algab La Ronge'i linnast ja ulatub järve idakaldale, seega piirab järve kolmest küljest.[2] Pargis on 4 karavaniparklat. 26 km La Ronge linnast põhja pool asub jahimajake. Nistowiaki juga, mis asub Churchilli jões on üks kõrgemaid Saskatchewani piirkonnas. Seda saab vaadelda pargi põhjaosas kanuuga matkates.

Saskatchewani 2. kiirtee möödub järve lääneosast ning lõpeb La Ronge'i linnas, kus see muutub Saskatchewani 102. kiirteeks . Stanley Missioni asulasse viib Saskatchewani 915. kiirtee, mis möödub pargi põhjaosast. Põhiline asustus on Churchilli jõe kallastel, kus asub ka Saskatchewani regiooni vanim hoone Püha Kolmainu anglikaani kirik.

Kalade populatsioon[muuda | muuda lähteteksti]

Järves elab koha, kollane ahven, Catostomus catostomus, Sander canadensis, Catostomus commersonii, luts, haug, järveforell, siig, Coregonus artedi[3].

Erinevalt teistest Saskatchewani piirkonna järvedest on Lac la Ronge'il kala püüdmiseks vaja lisaks tavalisele kalapüügiloale ka eriluba. Eriluba on tasuta ja seda saab taotleda keskkonnaministeeriumist La Ronge'i linnas.[4]

Allikad[muuda | muuda lähteteksti]

  1. "Dams and Reservoirs". Saskatchewan Water Security Agency. Originaali arhiivikoopia seisuga 2.04.2015. Vaadatud 22.10.2012.
  2. "Natural Resources Canada-Canadian Geographical Names (Lac la Ronge)". Vaadatud 29.08.2014.
  3. "Fish Species of Saskatchewan" (PDF). Saskatchewan Watershed Authority. Originaali arhiivikoopia (PDF) seisuga 19.07.2011. Vaadatud 13.10.2012.
  4. http://environment.gov.sk.ca/adx/aspx/adxGetMedia.aspx?DocID=bc022bb7-684b-4547-b064-49526fb40a99 Saskatchewan Anglers' Guide 2014

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]