Laagna tee

Allikas: Vikipeedia
Kaart
Kaart
Õhuvaade Laagna asumile ja Laagna teele
Paekaare tänava hoonestus Laagna tee ääres
Hoonestus Laagna tee ääres

Laagna tee (rahvasuus ka Lasnamäe kanal) on tänav Tallinnas Lasnamäe linnaosas Sikupilli, Uuslinna, Pae, Kurepõllu, Laagna, Tondiraba, Mustakivi ja Seli asumis.[1]

Laagna tee kulgeb Kesklinnast Lasnamäe linnaosa tagumisse ossa ning on esimene Tallinna kahetasandiline sõidutee, mis võimaldab kiirelt ja turvaliselt jõuda Lasnamäe lõppu.

Laagna tee ehk Lasnamäe kanali raiumist paekivi sisse alustati 1980. aastate alguses. Juhan Smuuli tee ja Varraku tänavate vahel olev asfaltkattega teelõik avati liiklusele 1987. aastal ja viimane teelõik – Mustakivi teest Mahtra tänavani – valmis 1995. aastal. Valdavalt on seal sõidukitele kehtestatud piirkiirus 70 km/h.

Aastatel 1986–1992 kandis Laagna tee nime Oktoobri tee.

Laagna tee sillad[muuda | muuda lähteteksti]

Laagna tee kohal on sillad: Ilvese sild[2], Pallasti sild, Võidujooksu sild, Pae sild, Juhan Smuuli sild, Lindakivi sild, Miina Härma sild, Saarepiiga sild, Varraku sild, Mustakivi sild, Raadiku sild, mis ühendavad Lasnamäe asumeid.

Mustakivi jalakäijate tunnel
Tondiraba jalakäijate tunnel

Laagna tee tunnelid[muuda | muuda lähteteksti]

Laagna tee alt kulgevana on rajatud Tondiraba jalakäijate tunnel[3] ja Mustakivi jalakäijate tunnel[4].

Tee arendamine[muuda | muuda lähteteksti]

31. augustil 2004 pidulikult avatud Laagna tee viimase lõigu valmimisse investeeris linn 32,6 miljonit krooni (2 miljonit eurot). Selle, Rahu tee nime kandva lõigu ehitus lõpetati oktoobris 2004. Rahu tee ühendab Laagna teed Väo liiklussõlme kaudu Peterburi tee ja Tallinna ringteega ning selle väljaehitamisega vähendati toona oluliselt liikluskoormust Tartu maantee ja Peterburi tee ristmikul. (2019. aasta seisuga oli Väo ristmiku liikluskoormus aga suurenenud juba ligi 49 000 sõidukini ööpäevas, mistõttu hakati seda ristmikku 2020. aastal rekonstrueerima uueks, mitmetasandiliseks Väo liiklussõlmeks, mis valmis 2021. aasta lõpuks.[5])

Laagna tee ei ole siiski projektijärgses mahus valmis saanud. Süvendada jõuti vaid 2/3 plaanitust. Samuti on Laagna tee lõpp välja arendamata. Generaalplaani järgi on valmimata lõike veel kümnete kilomeetrite ulatuses.[viide?]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Tallinna tänavanimed. KNAB.
  2. Ilvese sild on jalakäijatele taas avatud, pealinn.ee, 3. september 2021
  3. Tondiraba tunnel hakkab ühendama Bauhausi ja Rimi, www.ehitusuudised.ee, 21. mai 2010
  4. Mustakivi tunneli avamine venib, www.arhliit.ee, 11.05.2007
  5. Video: vaata, kuidas muutub Väo liiklussõlm. Lasnamäe Leht, 01.05.2020.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]