La Garita kaldeera

Allikas: Vikipeedia

La Garita kaldeera on vulkaaniline kaldeera Ameerika Ühendriikides Edela-Colorados. Geograafiliselt paikneb ta San Juani mägedes. Kaldeera keskossa jääb Minerali maakonna keskus Creede[1].

San-Juani vulkaanilisel väljal, mis hõlmab umbes 25 000 km²-suuruse territooriumi[2], asub kümneid kaldeerasid.[3] Suurim neist on La Garita, mõõtmetega 35x75 km[4]. Kaldeera suure ulatuse ja erosiooni tõttu kulus teadlastel üle 30 aasta kaldeera suuruse täielikuks kindlakstegemiseks.

La Garita on üks neid kaldeerasid, mis tekkisid Kesk-Tertsiaari ignimbriidipurske, plahvatusliku vulkanismi perioodil, Colorado, Utah' ja Nevada territooriumil 40–25 miljonit aastat tagasi ning paik, kus 28–26 miljonit aastat tagasi Oligotseenis toimusid hiiglaslikud vulkaanipursked, mille käigus paiskus atmosfääri tuhandeid kuupkilomeetreid vulkaanilisi materjale.[3]

Hiidpurske, mida sageli nimetatakse Fish Canyoni tufi purskeks[2][5][6], tagajärjeks on näiteks praegu Colorados San Juani vulkaanilise välja piirides lasuv 5000 km³[4] mahuga kivimkeha Fish Canyoni tuff ja kohati paljanduvana[7] on geoloogidel seda ignimbriitkatet võimalik ka lähemalt uurida. Tuff koosneb fenokristallirikkast datsiidist ning selle vanuseks on saadud 27,6 miljonit aastat[8].

Pärast Fish Canyoni tufi purset on järgneva miljoni aasta vältel toimunud kaldeera sees seitse suuremat vulkaanipurset, mis kõik põhjustasid uute kaldeerate tekkimise suure kaldeera sees.[8]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]