LSD-NiMH-aku

Allikas: Vikipeedia
Sanyo akud HR-3UTG ja HR-4UTG
GP ReCykoPlus akude laadur

LSD-NiMH-aku (lühend LSD inglise keele sõnadest low self-discharge aeglaselt isetühjenev) on nikkel-metallhüdriidaku täiustatud modifikatsioon, mis töötati välja Sanyo firmas ja lasti 2005. aastal välja nime all Eneloop.[1] Selle akutüübi eriomaduseks on eriti aeglane isetühjenemine, mis saavutati keemiliselt stabiilsemate elektroodi- ja separaatorimaterjalide kasutamisega.

Võrdlus tavaliste NiMH-akudega[muuda | muuda lähteteksti]

Tavalise nikkel-metallhüdriidaku isetühjenemine on eriti kiire kohe laadimise järel: esimese paarikümne tunni kestel väheneb aku laeng (mahutavus) kuni kümnendiku võrra ja seejärel 15 ‒ 50 % kuus. Sellepärast pole nad sobivad väikese voolutarbe korral (näiteks juhtpuldis) või seadmeis, mida harva kasutatakse.

Esimese põlvkonna LSD aku isetühjenes kohe pärast laadimist esimese kuue kuu jooksul kuni 10 % ja edasi keskmiselt 5 % aastas. Täiustatud akutüübid säilitavad laengust ühe aasta pärast 90% ja kolme aasta pärast 80%. Seetõttu saab neid akusid turustada laetult ja kasutada ka nõrga voolutarbega seadmeis pikka aega ilma laadimise vajaduseta.

LSD-akudel on väike sisetakistus, järelikult nende pinge langeb ka suure koormusvoolu korral (näiteks videokaameras) vähem kui NiMH-akudel.

Nimimahutavus on mõnevõrra väiksem kui tavalistel NiMH-elementidel:

  • AA-suurusel LSD-NiMH-elemendil 2000 ‒ 2500 mAh, tavalisel NiMH-akul kuni 3300 mAh;
  • AAA-suurusel LSD-NiMH-elemendil kuni 1000 mAh, tavalisel NiMH-akul kuni 1300 mAh.

LSD-akusid võib laadida tavalise NiMH-aku laaduriga. Aku tööea seisukohast on loomulikult eelistatavad taibukad laadurid, mis valivad kohase laadimisrežiimi ja lõpetavad laadimistsükli automaatselt. Laadimis-tühjenduskordade arvu poolest ei erine LSD-akud tavalistest NiMH-akudest.

Aeglaselt tühjenevate NiMH-akude tootemarke[muuda | muuda lähteteksti]

Sanyo Peneloope-akude eelised osutusid sedavõrd ilmseks, et ka patareitootjad GP Batteries ja Yuasa töötasid välja samalaadsed tehnoloogiad; GP toodete marginimi on ReCyko, Yuasal eNiTIME. Paljud teised tootjad valmistavad ja kaubastavad nende tehnoloogiate baasil valmistatud akusid mitmesuguste marginimede all, näiteks Duracell Pre-charged, Panasonic Infinium, Panasonic Rechargeable EVOLTA, Philips MultiLife Ready to use, Sony Cycle Energy Blue, Varta Ready2Use.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]