Līksna mõis

Allikas: Vikipeedia

Līksna mõis (Līksnas muiža) on endine mõis Lätis Daugavpilsi piirkonnas Līksna vallas Līksnas. Poola keeles Liksno, saksa keeles Lixten.

Līksna mõis sai XIV sajandil kui Daugavpilsi komtuuride valdus. Hiljem kuulus see Wolffidele, seejärel Liivimaa vojevoodile Józefat Zybergile. Tema kaudu sai mõisast Plater-Zybergide suguvõsale kuuluv mõis. XIX sajandi alguses allus mõisale ligi 15 000 pärisorja.[1] Plateritele kuulus mõis kuni võõrandamiseni aastal 1920. Toona kuulus mõisale 1391 hektarit maad.

Mõisa peahoone valmis 1770. aastal ja selle lasi rajada Józef Zyberg.[2] XIX sajandi alguses kujundati see uusgooti stiilis ehitiseks. Hoonet renoveeriti veel aastail 1878–1880 Wilhelm Neumanni projekti järgi. Esimese maailmasõja ajal jäi mõis aga rindele ning Saksa suurtükivägi hävitas peahoone. Hiljem seda enam üles ei ehitatud.

Lisaks häärberi juppidele on mõisakompleksist säilinud veel 1770. aastal ehitatud kabel, mida on samuti ümber ehitatud. Mõisakompleksi juurde kuulub ka aastail 1908–1912 valminud uusgooti stiilis katoliku kirik. Samuti on säilinud ka mõisa park.

1815. aastal peatus mõisas oma ema pool Leedu, Poola ja Valgevene rahvuskangelane Emilia Plater. 1999. aastal püstitati talle sinna mälestusmärk.[3]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]