Läckö loss

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Läckö)

Läckö loss on loss Rootsis Västra Götalandi läänis Lidköpingi vallas Vänerni järve Kållandsö saarel.

Loss on avatud ka külastajatele. Suviti korraldatakse seal mitmesuguseid näitusi. Lossi juurde on rajatud selline ürdiaed, nagu see võis välja näha 350 aastat tagasi. Sinna pääseb autoga, kohaliku bussiga ja laevaga.

1298. aastal hakati Skara piiskopi Brynolf Algotssoni korraldusel ehitama kuningataluks mõeldud linnust, mis koosnes kolmest-neljast müüriga ümbritsetud hoonest. Asukoht oli Skara piiskopkonna keskpaik. 1470. aastatel toimunud tulekahju järel lasi piiskop Brynolf Gerlachsson varemed lammutada.

Pärast Västeråsi riigipäeva 1527. aastal läks mõis Rootsi kroonile ning sellest sai läänivaldus. Magnus Gabriel De la Gardie oli lossi omanik 17. sajandi keskel ning tema andiski sellele praeguse väljanägemise.

1719. aastani renditi lossi välja eraisikutele, kuna lossi haldasid Rootsi krooni ülevaatajad (hauptman), keda hiljem nimetati lossikirjutajateks (slottsskrivare). Üldine vastutus krooni omandi eest lasus Kammerkolleegiumil ja selle käepikendusel läänivalitsusel Mariestadis.

1731. aastal sai Läckö kuninglikuks lossiks, kuid kuningatalu renditi endiselt välja.

1810. aastal sai lossist jälle läänivaldus Sikajocki nime all. See nimi ei läinud käibele, kuid Maamõõtmisamet kasutab seda endiselt.

1990. aastal võttis tegevuse üle Sihtasutus Läckö Instituut (Stiftelsen Läckö Institutet), mis kannab nüüd nime Stiftelsen Läckö Slott. Aastast 1993 haldab Läckö lossi Riigi Kinnisvaraamet. Lossi ametlik nimi on Sikajocki.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]