Kuuvikerkaar

Allikas: Vikipeedia

Kuuvikerkaar (ka kuukaar) on vikerkaar, mida põhjustab Kuu pinnalt peegeldunud valguse murdumine atmosfääris olevates veepiiskades.

Kuuvikerkaar

Kuuvikerkaared on suhteliselt tuhmid, kuna kuuvalgus on päikesevalgusest tunduvalt nõrgem. Need on tavaliselt nii tuhmid, et ei tekita inimese silmades paiknevates kolvikestes aistingut, seega on inimsilma jaoks keeruline eristada kuuvikerkaares värve ja nõnda paistavad need tihti valgena.[1] Kuid pika säriajaga tehtud fotodel võib näha ka kuuvikerkaare värve. Kuukaared paiknevad taevas alati Kuu vastas.

Vaatlemine[muuda | muuda lähteteksti]

Kuuvikerkaari võib näha siis, kui taevas on täiskuu või kuufaas on täiskuu lähedal. Kõige paremad tingimused kuukaare tekkimiseks on siis, kui Kuu on taevas madalal (kõrgusel, mis on väiksem kui 42 kraadi) ning öötaevas on piisavalt tume. Ka peab sadama vihma. Selle tingimuste kombinatsiooni tõttu on kuuvikerkaared palju haruldasemad kui Päikese tekitatud vikerkaared.

Asukohad[muuda | muuda lähteteksti]

Paljudes kohtades üle maailma esineb udu või veepritsmete tekitatud kuuvikerkaari. Ameerika Ühendriikides võib selliseid kaari näha mitmete koskede sees, nende hulgas on Yosemite'i rahvuspark California osariigis ja Cumberland Falls Kentucky osariigis. Samuti võib kuukaari näha Victoria joas Aafrikas.[2][3]

Kuuvikerkaari võib esineda ka Costa Rica pilvemetsades ning mägilinnades, näiteks Monteverdes. Need tekivad, kui jõulutuuled puhuvad Kariibi merelt udupilved maismaale. Jõulutuuli esineb septembri lõpust hilise jaanuarini või varase veebruarini.

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. Walklet, Keith S. (2006). "Lunar Rainbows – When to View and How to Photograph a "Moonbow"". Vaadatud 09.07.2007.
  2. "A Lunar Rainbow A Wonderful Sight Not To Be Missed......". Victoria Falls Activities. Victoria Falls Travel Guide. Vaadatud 22.12.2012.
  3. "Lunar Rainbows over Victoria Falls". Zambezi Safari and Travel Company. Vaadatud 22.12.2012.