Kurat

Allikas: Vikipeedia
Kuradi kujutis Strasbourgi katedraali vitraažaknal Prantsusmaal

Kurat on kristluses ning ka teistes aabrahamlikes religioonides Jumalaks pürgiv vaim, kes võib meelitada ka inimesi pattu tegema. Kuradi paralleelnimetuseks on saatan.[1]

Erinevate rahvaste kristluse-eelse usundi ja mütoloogia mõjul on kuradi kuju eri rahvaste usundilistes kujutelmades omandanud kristlikust õpetusest lahkuminevaid jooni. Sageli kujutatakse kuradit pooleldi antropomorfsena inimese pea ja kehaga, kuid siku sarvede, saba ja jalgadega (vrd Paan, saatür, faun).[1][2]

Eesti rahvausundis on tuntud rumalavõitu Vanapagan (ka Vanatühi, Vanakuri jm) oma majakondsete ja sulastega.[1]

Eesti keele sõna kurat tuleneb tõenäoliselt tüvest kura, mis tähendab 'vasakut, pahemat'. On oletatud ka, et tegu on laenuga slaavi talve- ja surmajumaluse nimest (Krt, vrd vene keeles черт). Eesti keeles on kurat tavalisimaid kirumissõnu.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. 1,0 1,1 1,2 Valk, Ülo (1994). "Eesti rahvausu kuradi-kujutelm kristliku demonoloogia ja rahvusvahelise folkloori kontekstis: ilmumiskujud". Doktoritöö kokkuvõte. TÜ eesti ja võrdleva rahvaluule õppetool. Vaadatud 25.01.2023.
  2. Harmening, Dieter (1991). "Kurat, pattulangemine ja nõidus. Zauberei im Aberland. Vom Anteil der Gelehrten am Wahn der Leute. Skizzen zur Geschichice des Aberglaubens". Königshausen & Neumann. Vaadatud 25.01.2023.