Kunstinäitus

Allikas: Vikipeedia
Vaade näituselt "Muutuv Tartu neljas vaates" Tartu Kunstimuuseumis

Kunstinäitus on kunstiteoste väljapanek, üldjuhul kujutava kunsti (maalide, joonistuste, skulptuuride), tarbekunsti, video- ja heliinstallatsioonide, interaktiivse kunsti vms väljapanek.

Kunstinäitus võib olla ühe kunstniku või kunstnike rühma loomingu näitus; esimest nimetatakse isikunäituseks, teist rühmanäituseks.

Kunstinäitus võib olla keskendatud mingile žanrile, teemale või kunstikogule. Vahel korraldatakse kunstinäitusi erilisel puhul, näiteks sünnipäeva või aastapäeva tähistamiseks.

Eksponeeritavad teosed võib näitusele valida kuraator või žürii.

Tavaliselt tõstetakse teosed kunstinäitustel esile ruumi ja valgustusega, andes nende kohta teavet siltidel, audiogiidide abil või näitusekataloogides.

Kunstinäitusi korraldatakse peamiselt muuseumides, kunstisaalides ja galeriides, kuid ka kohtades, mille põhiülesanne ei ole kunsti eksponeerimine ega müük, näiteks kohvikutes. Oluline erinevus on ka selles, kas kunstiteosed on müügiks (nagu on tavaks eragaleriides) või mitte (nagu on üldjuhul muuseumides).

Kunstinäitused võivad olla ühekordsed, osa näituste sarjast või korduda perioodiliselt. Kahe aasta tagant korraldatavaid näitusi nimetatakse biennaalideks, kolme aasta tagant toimuvaid triennaalideks.

Eesti esimeseks kunstinäituseks peetakse 1906. aastal Tartu Eesti Põllumeeste Seltsi eestvõttel Eesti Üliõpilaste Seltsi majas toimunud näitust, kus eksponeeriti 11 kunstniku teoseid.[1]

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. J. Hain: "Sada aastat esimesest eesti kunstinäitusest" Sirp, 11. august 2006