Ksenomorfid

Allikas: Vikipeedia

Ksenomorf (ka Tulnukas, inglise keeles Alien; tuletatud kreeka keelest: xenos 'võõras' + morphē 'vorm, kuju') on fantastiline võõrliik filmist "Tulnukas" (1979) ja selle järgedest: "Tulnukad" 1986, "Tulnukas 3" 1992, "Tulnukas: Elluäratamine" 1997, "Tulnukas vs Kiskja" 2004 ning "Tulnukad vs Kiskja: Reekviem" 2007. Sarnane, välimuselt veidi erinev olevus esineb põgusalt ka filmis "Prometheus" (2012). Samuti kujutatakse ksenomorfe "Tulnuka"-sarja põhjal valminud kirjandusteostes ja arvutimängudes.

Ksenomorfid on endoparasiitsed artropoodid. Erinevalt paljudest ulmes kujutatud võõrrassidest puudub ksenomorfidel tehniline tsivilisatsioon. Neil pole keerukamaid eesmärke kui oma liigi levitamine ja ohtlike eluvormide hävitamine. Sarnaselt herilaste ja termiitidega on ksenomorfid eusotsiaalsed, ühest sigivast kuningannast sünnib terve sõdalaste kast. Ksenomorfide elutsükli üks faas on endoparasiitse vastsena elavas peremeesorganismis. Pärast lühikest inkubatsiooniperioodi murrab vastne peremehe sisikonnast või rinnast välja, jõuab kiirelt valmikuikka ning asub otsima uusi peremeesorganisme, kellesse vastseid istutada.

Kesnomorfide väliskuju loojaks on peetud Šveitsi sürrealistlikku kunstnikku H. R. Gigerit, kes kujutas sarnast olevust litograafial pealkirjaga "Necronom IV". Esimeses filmis kujutatud ksenomorfi pea konstrueeris Itaalia eriefektimeister Carlo Rambaldi. Igas järgnevas filmis on liigi väljanägemist ja elutsükli kirjeldust edasi arendatud, kohati ka järjekindlusetult.

Välised viited[muuda | muuda lähteteksti]