Kroņvircava mõis

Allikas: Vikipeedia
Kroņvircava mõisa kavaleride maja.

Kroņvircava mõis (Vircavas muiža, ka Kroņvircavas muiža) on mõis Lätis Jelgava piirkonnas Vircava vallas Vircavas. Saksa keeles Kron-Würzau, ka Würzau.

Mõis rajati aastal 1566. Mõis on kuulunud von Brunnowite ja von Grotthußide perele, aastast 1687 oli omanikuks Friedrich Kasimir Kettler. Sellest ajast peale oli Kroņvircava riigimõis. Peahoone rajati aastail 17761785 klassitsistlikus stiilis, hooned lasi rajada Severin Jenseni projekti põhjal Peter von Biron. Aastast 1920 on mõis valla valduses.

Peahoone on säilinud vaid osaliselt - alles on 19. sajandil juurdeehitisena rajatud köök. Mõisakompleksist on säilinud mõisavalitseja maja, magasiait, ait-tall. Maneež ehitati ümber Vircava vallamajaks. Kõige silmapaistvam hoone on Kavaleride maja, mis on ehitatud vana häärberi kohale ja milles on vana hoone osi veel säilinud. Hoonet kasutab Vircava põhikool.

Regulaarse planeeringuga pargi rajamist alustati aastal 1693. Pargi pindala on 18 hektarit. Pargis on kaks tiiki ja seda ümbritses müür. Pargi planeering püsis muutumatuna aastani 1930, mil seda hakkas läbima maantee.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]