Kristineberg

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib Stockholmi linnaosast; metroojaama kohta vaata artiklit Kristineberg (metroojaam); teiste samanimeliste kohtade kohta vaata lehekülge Kristineberg (täpsustus)

Kristineberg on linnaosa Stockholmi südalinnas Kungsholmeni linnaosapiirkonnas. See paikneb Kungsholmeni saare loodeosas ning piirneb idas Stadshageni, läänes Tranebergi, lõunas Fredhälli ning kagus Mariebergiga ja Solna valda kuuluva Huvudstaga.

Linnaosa asutati ametlikult 1938. aastal.

Linnaosa pindala on 63 hektarit. Elanike arv on 2004. aasta andmetel 5365.

See kuulub Sankt Görani kihelkonda.

Linnaosa hüüdnimi on Krillan.

Piirkond kuulus varem Kristinebergi lossile, kuid 1920 ostis selle Stockholmi linn. Idaosa Thorildsplani ümbruses ehitati 1920. aastatel. Lossist lääne poole jääv piirkond ehitati 1930. aastatel funktsionalistlikus stiilis.

Linnaosas on Kristinebergi spordiväljak. Varem oli seal ka velodroom. Kristineborgi lossi tiibhoonetes on kristlik vabakool Stefansskolan. Kristinebergi metroojaama lähedal künkal on Kullskolan.

Piirkonna põhjaosas oli varem malmgård'i-tüüpi härrastemaja Stora Hornsberg, kuid aastatel ehitati selle asemele tööstusettevõtteid, sealhulgas Stora Bryggeriet. Ühistranspordiettevõtte Storstockholms Lokaltrafik bussipark Hornsbergis ehitati 19311934 (arhitekt Eskil Sundahl) aiamaapiirkonna Iris koloniområde kohale.

Kristinebergis on kaks Stockholmi metroo jaama: Kristineberg (maapealne jaam, rajati 1952) ja Thorildsplan. Nad kuuluvad rohelisele liinile ning jäävad Fridhemsplani ja Alviki metroojaama vahele.

Kristinebergi tänavad on nimetatud rootsi kirjanike (näiteks Olof von Dalini, Ola Hanssoni, Hedvig Charlotta Nordenflychti, Oscar Levertini, Bengt Lidneri, August Bondesoni, Thomas Thorildi) järgi.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]