Kriūkai

Allikas: Vikipeedia
Kriūkai

leedu Kriūkai
poola Kruki


Elanikke 291 (2011)[1]

Koordinaadid 55° 4′ N, 23° 24′ E
Kriūkai (Leedu)
Kriūkai

Kriūkai on alev Leedus Šakiai rajoonis, Kriūkai valla halduskeskus. Alev asub Nemunase kaldal Panemunė regionaalpargi territooriumil. Asula on rajatud kahele tasapinnale, vanem osa paikneb Nemunase orus, aga oru nõlval asub Joginiskiai küla kõrval alevi uuem osa.

Alevis on raamatukogu; sealne keskkool asub naaberkülas Joginiškiais. Vaatamisväärsuseks on arhitektuurimälestisena kaitse all olev magasiait.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Kriūkais asunud ja J. Krukavičiausele kuulunud mõisa on esmamainitud 1589. aastal. 1593. aastal rajas sinna Svetošino mõisa ka Bohdian Sapieha. Asula nimi oligi kuni XIX sajandini Svetošino. XVII sajandil kuulus see J. Kulvinskasele, aga XIX sajandil Rönnedele.

XIX sajandil rajati Kriūkaisse turg. Knygnešystė ajal oli asula üks leedukeelse kirjanduse levitamise keskuseid; selle ümbruses tegeles raamatute salakaubana maale toomisega 24 inimest. XX sajandi alguses sai alevist mariaviitide liikumise üks keskuseid. 1920. aastal ehitasid mariaviidid sinna ka kiriku. 1934. aastal rajati Kriūkaisse laevatehas, kus valmistati jõelaevasid.

Nõukogude võimud küüditasid asulast ja selle ümbrusest aastail 19401941 ja 19441953 260 kohalikku elanikku; 1941. aastal tapsid Saksa okupatsiooniväed ka 80 alevis elanud juuti. Nõukogude võimu ajal oli Kriūkai kohaliku kolhoosi keskasula. 1956. aastal sulges Nõukogude võim mariaviitide kiriku; selle hoone on 2005. aastast eravalduses.[2]

Pilte[muuda | muuda lähteteksti]

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. [1]
  2. Albinas Vaičiūnas. Kriūkai. Visuotinė lietuvių enciklopedija, T. XI (Kremacija-Lenzo taisyklė). – Vilnius: Mokslo ir enciklopedijų leidybos institutas, 2007. 86 psl.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]