Krasnasielski

Allikas: Vikipeedia
Krasnasielski

[ Krasnasielski ]
valgevene Краснасельскі * / Krasnasielski *transkriptsioon:Krasnaselski
vene Красносельский (Krasnoselski)


Elanikke 6898 (2014)

Koordinaadid 53° 16′ N, 24° 26′ E
Krasnasielski (Valgevene)
Krasnasielski

Krasnasielski (transkribeerituna Krasnaselski) on alev Valgevenes Hrodna oblastis Vaŭkavyski rajoonis. Alev on Krasnasielski külanõukogu halduskeskus. Alevit läbib Rośi jõgi, samuti ka raudteeliin Masty - Vaŭkavysk, kuigi alevis rongide peatuspaika ei ole. Poola keeles on alevi nimi Krasne Sioło, ka Krasnosielce.

Alevis on keskkool ja põhikool, lisaks asuvad seal veel kaks raamatukogu ja kaks kultuurimaja. Alevis toodetakse ehitusmaterjale, sealne ettevõte Краснасельскбудматэрыялы on üks Valgevene suuremaid ehitusmaterjalide tootjaid. Firmas toodetakse tsementi, kiltkiviplaate ja muud.

Vaatamisväärsusteks on iidsed šahtid, kust kaevandati ränikivi.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Algselt Krasnaje Siało (Краснае Сяло) või lihtsalt Krasnaje nime kandnud asulat mainitakse esimest korda aastal 1569. Toona kuulus see Navahradaki vojevoodkonda ja Vaŭkavyski maakonda, asulas oli Rośi mõisa süda. Esimesed teadaolevad omanikud olid Chodkiewiczid, Rakowskid, Hlebowiczid, Ogińskid, Sapiehad, Braniczkytele kui ka Potockid.

Alates kolmandast Poola jagamisest aastal 1795 oli küla Venemaa koosseisus, kuuludes nüüd algul Słonimi kubermangu, hiljem aga Hrodna kubermangu. Asula hakkas kasvama peale aastat 1914, mil sinna rajati tsemendivabrik, enne seda oli Krasnasielski 48 majaga väike küla..

Pärast Esimest maailmasõda kuulus Krasnasielski Poola koosseisu, 1939. aastast Nõukogude Liitu. Aastal 1958 sai asula tänapäevase nime, ühtlasi sai sellest alevik. Alevi staatuse sai see paik aastal 1968.

Tuntud elanikke[muuda | muuda lähteteksti]

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]