Krabilised

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Krabid)
Krabilised
Callinectes sapidus
Callinectes sapidus
Taksonoomia
Riik Loomad Animalia
Hõimkond Lülijalgsed Arthropoda
Alamhõimkond Vähid Crustacea
Klass Kõrgemad vähid Malacostraca
Selts Kümnejalalised Decapoda
Alamselts Pleocyemata
Infraselts Krabilised Brachyura
L., 1758

Krabilised ehk lühihännalised (Brachyura) on kümnejalaliste seltsi kuuluvate kõrgemate vähkide rühm, kes tänapäeval süstemaatiliselt paigutatakse infraseltsi alla.

Krabiliste tagakeha on redutseerunud, kõverdunud ja jääb suure rindmiku alla. Krabilisi katab enamasti tugev välisskelett ning esimesed käimisjalapaarid on muundunud sõrgadeks.

Krabisid võib leida kõikidest maailma ookeanidest, peale selle elutseb neid ka magevees ja maismaal. Eriti liigi- ja vormirohkelt leidub krabilisi troopilistes piirkondades.

Krabide suurus varieerub 1 millimeetrist kuni jaapani hiidkrabi (Macrocheira kaempferi) suuruseni, kelle jalgade siruulatus küünib 3,8 meetrini[viide?].

Eestis on krabilistest sagedasti kohatud Läänemeres hiina villkäppkrabi (Eriocheir sinensis), mis on Euroopasse jõudnud laevade ballastveega. Alates 2011. aastat on siin invasiivse liigina järjest enam kohatud ka Põhja-Ameerika rannikult pärit mudakrabi (R. harrisii).

Süstemaatika[muuda | muuda lähteteksti]

Krabiliste süstemaatika on keeruline ja teadlaste seas täies osas üksmeel puudub. Krabiliste ülemseltse on 20 ringis ja nende alla kuuluvaid sugukondi on umbes 93.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]