Konrad von Vietinghoff

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Konrad von Vietinghof)
 See artikkel räägib Liivi ordu maameistrist, samanimelise Pärnu komtuuri kohta vaata: Konrad von Vietinghoff (Pärnu komtuur)

Konrad von Vietinghoff (ka Vitinghoff, Vitinghof; surnud 14. veebruaril 1413) oli Liivi ordu maameister aastatel 14011413.

Vietinghoffi vanemaid pole teada, kuid ta pärines tõenäoliselt Vitinghofi linnusest Esseni lähedalt. Tema suguvõsa kuulus Vestfaali mõjukaimate hulka, pärines see aga ilmselt Kölni peapiiskopi ministeriaalide seast. Mitmed tema sugulased olid nii Saksa kui ka Liivi ordus, lisaks temale oli ka Arnold von Vietinghoff olnud Liivi ordumeistriks.

1387. aastal oli ta komtuuriks Aizkraukles, 1396 aga Viljandis. Pärast Wennemar von Brüggenei surma valiti ta uueks ordumeistriks. 21. oktoobril kinnitas Vietinghoffi meistristaatuse ka kõrgmeister Konrad von Jungingen. Vietinghoff ajas aga kõrgmeistrist suhteliselt sõltumatut poliitikat ega osalenud Ulrich von Jungingeni sõjas Poola ja Leedu vastu. Pärast Grünwaldi lahingut saatis ta Preisimaale siiski abiväe, mis osales otsustaval määral maa poolakatelt tagasivallutamises. Vietinghoff soosis tugevalt vestfaallasi ja nõnda tekkisid maiskondade konflikti alged just tema valitsusajal.

Vaata ka[muuda | muuda lähteteksti]

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

  • Ritterbrüder im livländischen Zweig des Deutschen Ordens. Köln: Böhlau, 1993. Nr. 904 (lk 670–671).
  • Bergmann, Gustav (1776). Geschichte von Livland, nach bossuetischer Art entworfen. Leipzig: Im Schwickertschen Verlage. Lk lk. 24.
Eelnev
Johann von Schonenhagen
Aizkraukle komtuur
13871393
Järgnev
Johann Schwarthof
Eelnev
Bruno von Hochstaden
Viljandi komtuur
13961401
Järgnev
Frank Spee
Eelnev
Wennemar von Brüggenei
Liivi ordu maameister
14011413
Järgnev
Dietrich Torck