Kohuke

Allikas: Vikipeedia
 See artikkel räägib kohupiimatoote liigist; Eesti ettevõte kohta vaata artiklit AS Kohuke ja tema kaubamärgi kohta vaata artiklit Kohuke (kaubamärk)

Kohukesed "Alpenrose"

Kohuke (varasem nimetus kohupiimajuustuke) on magusast kohupiimamassist või kohupiimakreemist vormitud väike tavaliselt torukese- või risttahukakujuline maiustus. See võib olla ümbritsetud glasuuriga (glasuurkohuke, varasem nimetus glasuurjuustuke) ning sellele võib olla lisatud täidis või segatud lisandeid.

Traditsiooniline on vanillimaitse, mis saadakse sünteetilise vanilliini abil. Levinuim on šokolaadiglasuur, ehkki kasutatakse ka muid. Kakaoõli asemel tarvitatakse glasuuris sageli palmiõli, kuid esineb kohukesi, milles on naturaalne šokolaad ja vanill.

Kohukesed on eriti populaarsed Eestis, Lätis ja Leedus. Sarnaseid tooteid valmistatakse ka Venemaal, Ungaris (Túró Rudi), Poolas ja Rumeenias.

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

1949. aastal hakati Lätis tootma Mazulise kohukest. Neid valmistati käsitsi 1970. aastateni, mil kohukeste valmistamiseks paigaldati Läti toiduainetööstuse üks esimesi tootmisliine. Kārumsi kohuke sündis ettevõttes Rīgas Piensaimnieks 1994. aastal.[1] Eestis toodeti kohukesi Eskimo jäätise liinil.

Nõukogude kauplustesse jõudsid kohukesed 1950. aastatel, kiiresti sai neist tõeline kultustoode. Mõned vanemad püüdsid anda glasuurkohukesi lastele Eskimo jäätise pähe, eriti kui lastel oli kurk haige. Klassikaline pakend oli kollase-sinise-valgekirju, Venemaal püüab enamik tootjaid tänini nõukogudeaegset disaini matkida. 1980. aastail muutusid kohukesed defitsiidiks.

1990. aastate algul ilmusid kohukesed taas lettidele. Ehkki neid valmistasid mitu tootjat, oli sortiment algselt lihtne: vanilje- ja kakaomaitselised. 1990. aastate keskel laienes nii tootjate arv kui ka maitsete valik, moodsate pakendite tulekuga paranes ka kohukeste säilivusaeg isegi konservantideta. Paljud tootjad lisasid siiski kohukestele säilivuse parandamiseks kaaliumsorbaati.

Kohuke kultuuris[muuda | muuda lähteteksti]

1956. aasta nõukogude lastefilmis "Vanake Hottabõtš" ("Старик Хоттабыч") on episood, kus peaosaline sööb hulga Eskimo jäätisi üksteise järel. Et mitte külmetuda, sõi näitleja Nikolai Volkov tegelikult kohukesi.

Kohupiimajuustukesi hoidis oma auto külmkapis Eno Raua lasteraamatu "Naksitrallid" tegelane Muhv.

2005. aasta omavalitsuste valimiste eel lasi AS Kohuke müüki K kohukese, mille reklaamid sarnanesid Keskerakonna reklaamidega. Ajakirjanduses süüdistati Keskerakonda kavatsuses hiilida sel viisil mööda poliitilise välireklaami keelust. Keskerakond eitas seotust K-kohukese reklaamiga.

Kohukesi[muuda | muuda lähteteksti]

Kohukesetootjaid[muuda | muuda lähteteksti]

Viited[muuda | muuda lähteteksti]

  1. History of Karums (vaadatud 04.01.2012)

Kirjandus[muuda | muuda lähteteksti]

Selle artikli kirjutamisel on kasutatud venekeelset artiklit ru:Творожный сырок seisuga 4. jaanuar 2012.

Välislingid[muuda | muuda lähteteksti]