Klaxons

Allikas: Vikipeedia
Klaxons
Jamie Reynolds,James Righton ja Simon Taylor-Davis 2007. aastal
Jamie Reynolds,James Righton ja Simon Taylor-Davis 2007. aastal
Päritolu London, Suurbritannia
Tegev 2005
Plaadifirma Angular, Merok, Modular, Polydor, Geffen, Ed Banger
Veebileht klaxons.net
Koosseis
Jamie Reynolds
James Righton
Simon Taylor-Davis
Steffan Halperin
Endised liikmed
Finnigan Kidd

Klaxons on Londonis tegutsev 2005. aastal asutatud indie rock'i ansambel.

Pärast paljude vinüülplaatide väljaandmist mitme iseseisva plaadifirma kaudu ning pärast edukate singlite "Magick" ja "Golden Skans" väljaandmist avaldas bänd 29. jaanuaril 2007 oma esimese debüütalbumi "Myths of the Near Future". Album võitis 2007. aastal Mercury auhinna. Pärast festivalidel esinemist ja mööda maailma turneedel esinemist (sh NME Indie Rave Tour) 2006.–2007. aastal hakkas bänd 2007. aasta juulis töötama oma järgmise albumi kallal.

Koosseis[muuda | muuda lähteteksti]

Endised liikmed[muuda | muuda lähteteksti]

Ajalugu[muuda | muuda lähteteksti]

Ansambli asutamine (2005–2006)[muuda | muuda lähteteksti]

Jamie Reynolds elas 20. eluaastate algul Bournemouthis ja Southamptonis. Ta kukkus välja Greenwichi Ülikooli filosoofiaõpingutelt, et töötada plaadipoes, enne kui ta kolis Londonisse ning koondati. Ta kohtus James Rightoni ja Simon Taylor-Davisega, kes oli ta tüdruksõbra toakaaslane. Righton töötas sel ajal õpetajana. Kõik kolm olid enne mänginud mitmes bändis, sh Reef ja Oasise kaveribändides. Simon ja James kasvasid üles Stratford-upon-Avonis, kus nad käisid samas koolis. Nad jagasid maja Pull Tiger Tail liikmetega New Crossis Londonis ning esitasid põgusalt "Hollywood Is a Verb" 2004. aastal.

James õpetas Simoni kitarri mängima ja Reynoldsi raha eest ostsid nad stuudiokomplekti. Nad alustasid salvestamist ja laivis esinemist Klaxons (Not Centaurs) nime all, sh esinemine 2006. aasta Camden Crawlil. Bändi nimi tuli Filippo Tommaso Marinetti futurismiteksti "The Futurist Manifesto" tsitaadist. Algselt mängis bänd trummar Finnigan Kiddiga aastal 2005, kuni Kidd lahkus, et mängida New Cross bändiga Hatcham Social. Bänd lisas asenduseks trummari Steffan Halperini ja kinnitas tema osalust bändis 2007. aastal antud intervjuus Prefix Magazinele. Halperinist sai poolametlikult bändi neljas liige, ta lisati MySpace'i lehele ja ta esines mitmes intervjuus. Enamasti puudub ta bändi muusikavideotest, esinedes ainult videos "Atlantis to Interzone" ja 2007. aasta uuesti avaldatud videos "Gravity's Rainbow".

Esimesed salvestised (2006)[muuda | muuda lähteteksti]

Klaxonsi debüütsingel "Gravity's Rainbow" ilmus 29. märtsil 2006 Angular Recordsi kaudu. Välja anti kõigest 500 eksemplari, mis kõik olid trükid 7-tollistele vinüülidele ja bändi enda kaunistatud. Radio 1 Steve Lamacq oli esimene DJ, kes mängis bändi muusikat ja kutsus nad mängima Maida Vale Stuudiosse laivsessioonile. Bändi teine singel "Atlantis to Interzone" anti välja 12. juunil samal aastal. See oli nende esimene väljalase iseseisva plaadifirma Merok Records alt. See viis edasise koostööni NME-ga. Lugu mängiti raadios nii Zane Lowe kui ka Jo Whiley poolt, kes eksikombel nimetasid lugu korduvalt "Atlantis to Interscope'iks". Ka Zane Lowe tegi sama vea. Nad andsid välja oma esimese pikendatud albumi "Xan Valleys" 16. oktoobril 2006. See anti välja Austraalia plaadifirma Modular Recordings kaudu ning sisaldas nende kaht esimest singlit ja mitut remiksi.

Debüütalbum (2006–2008)[muuda | muuda lähteteksti]

Augustis 2006 kirjutas bänd alla väidetavalt 500 000 naela väärt lepingule Polydor Recordsiga, millele järgnesid arvukad pakkumised erinevatelt plaadifirmadelt. Mis puudutab summat, ütles James Righton, et tasu oli "absurdselt ekslik" ning et bänd kirjutas lepingule alla märkimisväärselt väiksema summa eest tingimusel, et nad saavad oma enda brändinime Rinse Recordsis. Bänd andis välja laulu "It's Not Over Yet" kaverversioon laulust, mis originaalis kõlas Grace'i esituses. Plaadil sisaldus laul "My Love", mis sai UK Singles Charts edetabelis 13 koha.

Nende debüütalbum "Myths of the Near Future" tuli välja 29. jaanuaril 2007. See sai UK albumiedetabelis teise koha, seda võitis vaid Norah Jonesi album "Not Too Late".

20. septembril 2007 avalikustati, et bänd laseb välja topeltalbumi, milles sisaldub 27 lugu, mis on eksklusiivselt Reynoldsi poolt miksitud. Nimega A Bugged Out Mix käis bänd Miss Kittini, Erol Alkani, Felix Da Housecati ja Simian Mobile Disco jälgedes. See lasti avalikult välja 1. oktoobril 2007.

Klaxons andis välja uue laulu, millele on avaldanud tugevat mõju progressiivsed mõjud, mis on üks võimalik muusikasuund, kuhu uus album kalduda võib, paljastas hiljuti NME. Kitarrist Simon Taylor-Davis ütles: "Me tahame teha midagi, mis on suurem ja pehmem ja valjem ja vähem täpsem ning raskemalt töödeldud – lihtsalt paljude vastuoludega. Ma arvan, et see tuleb nagu eelmine plaat, aga rohkem paistes. Me oleme kuulanud palju Euroopa progressiivset muusikat ning dubsteppi ja tantsumuusikat ja folki. Tegelikult suurt hulka erinevaid asju. On üks lugu, mida me oleme heliproovis mänginud, see on selline massiivne progressiivne heliteos."

Klaxons esines Brit Awards 2008 ajal, mis toimus 20. veebruaril 2008 Londonis, koos Rihannaga lauluga "Umbrella", millele oli "Golden Skans" taustale miksitud.

Klaxons võitis parima albumi tiitli 2008 NME Awardsil, mis toimus Londonis Indigo2 Arenal 28. veebruaril 2008. See järgnes pärast parima uue bändi tiitli võitmist aasta varem. Klaxons võitis ka kategooriates "Parim rahvusvaheline album" ja "Parim rahvusvaheline track" "Golden Skansi" eest esimesel American NME awardsil, mis toimus Los Angeleses California osariigis.

Teine album (2008–)[muuda | muuda lähteteksti]

Bänd lasi lahti jutud teisest albumist novembris 2007, bändi talveturnee ajal Suurbritannias. Taylor-Davis ütles, et nende mõjutajate hulka kuuluvad dubstepp, tantsu- ja folkmuusika, mainides, et bänd mängis heliproovi ajal pealkirjastamata "progressiivset" lugu. Bänd esineb ka Steve Aoki debüütalbumil "Pillowface and His Airplane Chronicles", aidates kaasa "Gravity's Rainbow" Soulwaxi remiksile, mis lasti välja jaanuaris 2008. Pärast pikka pausi tegi bänd oma tagasituleku laivis esinemiste seeriaga Hollandis, Poolas, Eestis, Venemaal, Mehhikos, Argentinas, Tšiilis ja Brasiilias. Nendel esitlustel tutvustasid nad oma kahte uut lugu "Valley of the Calm Trees" ja "Moonhead". Samuti esines bänd Modular Recordsi NeverEverLandi festivalil, mis käis turneel detsembris 2008 ümber Austraalia.

2009. aasta algul tehti teatavaks, et bändil kästi ümber salvestada mõned osad nende teisest albumist (mille nende plaadifirma oli tagasi lükanud). The Sun kinnitas, et Polydor pidas plaati väljaandmiseks "liiga eksperimentaalseks". Selle peale väitis Reynolds, et "...me oleme teinud väga tiheda, psühhedeelse plaadi" ning et "see ei ole meile [bändile] õige asi".

Intervjuus BBC-le aprillis 2009 avalikustas Reynolds, et laulud "The Parhelion" (varasem pealkiri "Valley of the Calm Trees"), "Moonhead" ja uus laul "Marble fields And The Hydrolight Head of Delusion" lähevad arvatavasti lõplikule plaadile. Teised kogutud pealkirjad on näiteks "Imaginary Pleasures", "Silver Forest", "Echos", "Venus" ja "Hoodoo Borer".

Muusikastiil[muuda | muuda lähteteksti]

HMV kirjeldab Klaxonsit fraasiga "acid-rave sci-fi punk-funk", mis on võetud Tim Chesteri Radarist NMEst, samal ajal kui nende MySpace'i lehed viitavad "psühhedeelsele/progressiivsele/popile". Kuigi, nad on üsna isoleeritud, kuna neile viidatakse kui New Ravele, žanritermin Angular Recordsi asutaja Joe Danieli poolt, kes las välja trio esimese singli. Kuigi bändi heli põhineb rokil, on neil ka sarnasusi vähem tuttavate mõjutustega – nimelt 1990. aastate reivikultuur, mille nad kohandavad postmodernistlikus stiilis. Nende mõjusid esindavad kõige rohkem arvatavasti reivihitid "The Bouncer" Kicks Like a Mule poolt ning "Not Over Yet" Grace'ilt. Mõlemad lood on sellest ajast saadik bändi poolt avaldatud. Sel ajal kui bändi peetakse hõredalt asustatud New Rave'i liikumise näitajateks, on Klaxons püüdnud vältida mõne teatud žanri eesotsas olemist. Sellegipoolest ei ilmutanud Klaxonsi liige Jamie Reynolds kahetsust, öeldes: "... see on suurepärane, et see algas naljana ning on kujunenud väikeseks noorte subkultuuriks".

Diskograafia[muuda | muuda lähteteksti]

Albumid[muuda | muuda lähteteksti]

Kogumikalbumid[muuda | muuda lähteteksti]

EP-d[muuda | muuda lähteteksti]