Kiko

Allikas: Vikipeedia
(Ümber suunatud leheküljelt Kiko Kawashima)
Kiko (2006)

Kiko (sündinud 11. septembril 1966) on Jaapani printsess, prints Akishino abikaasa.

Ta sündis Kiko Kawashima nime all Gakushuini Ülikooli professori Tatsuhiko Kawashima ja tema abikaasa Kazuyo vanima tütrena. Koolieelsed aastad veetis ta USA-s, kus tema isa omandas doktorikraadi piirkondliku majanduse alal ja hiljem õpetas seal. Ta käis algkoolis ja keskkoolis Viinis, kus tema isa sai Rakendussüsteemide Analüüsi Rahvusvahelise Instituudi vanemteaduriks ning õpetas seal ruumiteadust ja mittetulundusühingute tegevust. Juba varases nooruses sai Kiko selgeks inglise ja saksa keele.

Gakushuini Ülikoolis spetsialiseerus Kiko sotsiaalpsühholoogiale. Ta kaitses 1995 seal magistrikraadi ning jätkas doktoriõpinguid.

Kiko tutvus Jaapani printsi Akishinoga Gakushuini Ülikoolis, mille õpilased nad mõlemad olid. Akishino tegi talle abieluettepaneku 26. juunil 1986, kuid nad pidasid oma plaani 3 aastat salajas. Keiserlik Õukonnanõukogu kiitis nende kihluse ametlikult heaks 12. septembril 1989. Nad abiellusid Tōkyō keisripalees 29. juunil 1990.

See abielu lõi mitu pretsedenti. Kõigepealt oli see esimene pulm Jaapani keisrikojas, kus kroonprintsi noorem vend abiellus enne kroonprintsi. Teiseks oli see esimene pulm Jaapani keisrikojas, kus peigmees oli üliõpilane. Kolmandaks oli see esimene pulm Jaapani keisrikojas, kus pruut oli keskklassi kuuluv mitteaadlik. Kiko oli üldse teine mitteaadlik, kes abiellus Jaapani keisrikotta. Ka Kiko ämm keisrinna Michiko oli sündinud mitteaadlikuna, aga tema isa oli teraviljasaaduste kombinaadi president ja põhjatu rikas. Ning lõpuks polnud see abielu sobitatud, vaid armastusabielu.

Kikol ja Akishinol on tütred Mako (1991) ja Kako (1994) ning poeg Hisahito (6. september 2006).

Kiko on Jaapani Tuberkuloosivastase Assotsiatsiooni president ja Jaapani Punase Risti auasepresident. Ta oskab jaapani viipekeelt, kasutab seda ka kohtumistel kurtidega ja on tegutsenud viipekeele tõlgina.